Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Системна склероза Други форми на системна склероза

Други форми на системна склероза МКБ M34.8

Други форми на системна склероза МКБ M34.8 - изображение

Други форми на системна склероза са група заболявания, които се характеризират със задебеляване на кожата, причинено от натрупване на колаген и от увреждане на малките артерии. Към тази рубрика спадат системна склероза с белодробно засягане и системна склероза с миопатия.

Причините за възникване на други форми на системна склероза не са точно изяснени, но тези заболявания се причисляват към автоимунните болести. Преживяемостта зависи от тежестта на засягане на вътрешните органи.

Клиничната картина при други форми на системна склероза включва ставни болки, булки в мускулите, нарушени движения в малките стави, мускулна слабост. Увреждането на белите дробове при системна склероза може да се изяви с диспнея (задух) и симптоми на пулмонална хипертония, която може да доведе и до възникване на десностранна сърдечна недостатъчност. Други белодробни изяви на заболяването могат да бъдат аспирационна пневмония, пулмонална хеморагия и пневмоторакс.

Диагнозата други форми на системна склероза се поставя въз основа на клиничната картина, образните и лабораторните изследвания. Лечението на други форми на системна склероза се изразява в овладяване симптомите на органните увреждания, както и лечение на основното заболяване с цитостатици и кортикостероиди.

3.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други форми на системна склероза МКБ M34.8

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки