Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Дерматополимиозит Дерматополимиозит, неуточнен

Дерматополимиозит, неуточнен МКБ M33.9

Дерматополимиозит, неуточнен МКБ M33.9 - изображение

Дерматополимиозит, неуточнен, представлява заболяване, коетосе характеризира с настъпване на характерен кожен обрив и мускулни увреждания, най-често изразяващи се в мускулна слабост.

Причините за възникване на дерматополимиозит, неуточнен, са неизвестни, но обикновено тази патологична единица се причислява към автоимунните заболявания. Клинически заболяването се проявява с болки в мускулите, загуба на мускулна маса, дисфагия, обриви по кожата и други.

Поставянето на диагнозата дерматополимиозит, неуточнен, се основава на снемането на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и някои лабораторни, инструментални и образни изследвания.

Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично и зависи от тежестта на симптомите. Опитният специалист ще може да препоръча най-подходящия метод за лечение. Консервативната терапия включва прилагане на цитостатици, кортикостероиди и други.

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО