Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите

Други специфични увреждания на ставите МКБ M24

Други специфични увреждания  на ставите МКБ M24 - изображение

Други специфични увреждания  на ставите са група заболявания, които се характеризират с увреджаден структурата и нормалното функциониране на ставите.

Клиничната картина при други специфични увреждания  на ставите се различват типични и нетипични симптоми. Типичните симптоми са: деформация на ставата, принудително положение на крайника, блокаж на ставата и пружинно съпротивление. Нетипични симптоми са: болка, оток на ставата, хематом, нарушена надлъжна ос и относително скъсяване или удължаване на крайника.

Диагнозата други специфични увреждания  на ставите се поставя въз основа на анамнезата, клиничната картина и рентгенограмата.

Лечението на изкълчванията се състои във възстановяване на нормалното анатомично съотношение чрез специални приоми за всяка отделна става. Наместването се извършава от специалист- ортопед. Прави се имобилизация на ставата. Наместването трябва да се извърши атравматично и рано. Провеждат се физиотерапевтични процедури и локално приложение на кортикостероиди. Понякога се налага и хирургично лечение.

2.8, 5 гласа

ВИДОВЕ Други специфични увреждания на ставите МКБ M24

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия