Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Придобити деформации на пръстите на ръката и крака

Придобити деформации на пръстите на ръката и крака МКБ M20

Придобити деформации на пръстите  на ръката и крака МКБ M20 - изображение

Придобити деформации на пръстите  на ръката и крака са група заболявания, които засягат крайниците и могат да доведат до трайни увреждания и инвалидизация на болните.

Клинически, придобити деформации на пръстите  на ръката и крака, се проявяват с болки и подутина в областта на главичките на ІІ и ІІІ метатарзални кости или двете заедно. При ходене и при натиск болките се усилват. Движенията в ставите са болезнени и ограничени. Заболяването продължава 2-3 години и завършва с деформираща артроза и спадане на напречния свод на ходилото, където може да се появи болезнено омазоляване. Рентгенографично се открива деформация и сплескване на главичката на метатарзалната кост.

Лечението на ранните форми на придобити деформации на пръстите  на ръката и крака се провежда с носене на подложки с пелота за повдигане на напречния свод, превръзките на Шолц, гумени разширители между палеца и втори пръст, разтягане с ластици на палците. Широко разпространено е и оперативното лечение. В по-леките случаи се прилага само отстраняване на бурзата и хигрома и резекция на екзостозата. Прилагат се и костни операции или комбинация на костни с мекотъканни операции. Основно остава профилактиката на деформацията, а тя се състои в носене на удобни обувки с не много високи токове и предпазване от получаването на плоско стъпало.

2.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Придобити деформации на пръстите на ръката и крака МКБ M20

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия