Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Възпалителни полиартропатии Други кристалоидни артропатии

Други кристалоидни артропатии МКБ M11

Други кристалоидни артропатии МКБ M11 - изображение

Други кристалоидни артропатии са група заболявания, които се характеризират с отглане на различни типове кристали в ставните тъкани.

Образуването на други кристалоидни артропатии може да се дължи на промени в хрущялния матрикс или в резултат на повишени нива калций и/или неорганични фосфати. Най-честата изява е хондрокалциноза на коляното. Възрастовата граница е 65-75 години. Eдинични случаи са наблюдавани като фамилна, тежка полиставна форма във възрастта между 30 и 40 години.

Други болестни състояния, които могат да повлияят други кристалоидни артропатии са хиперпаратиреоидизъм, хипокалциурия, хиперкалцемия, хемохроматоза, хемосидероза, хипофосфатазия, хипомагнезиемия, хипотиреоидизъм, подагра, невропатични стави, амилоидоза, травма, остеоартроза и др.

Други кристалоидни артропатии се срещат предимно у жени като прогресивен симетричен полиартрит, ангажиращ колена, китки, метакарпофалангиални стави на ІІ и ІІІ пръст на ръката, тазобедрените стави, гръбнак, рамена, лакти, глезени. Проявява се с болка, сутрешна скованост и ограничени движения. Ставите са с изяви на остеоартроза и различна степен на синовит. Засегнатите коленни стави могат да бъдат във валгусно или варусно положение.

За поставяне на диагнозата при тези заболявания се прави образна диагностика на засегнатата става - калцификация на ставния фиброхрущял и фиброхрущялен мениск на коляното, подобни на допълнителни очертания с молив. Калцификацията на ставните дискове на дисталната радиоулнарна става, симфизата, гленоидна и ацетабуларна лабра, анулус фиброзус на интервертебралните дискове, калцификати в хиалинния хрущял. Най-често са обхванати големите стави.

Диференциална диагноза на други кристалоидни артропатии се прави с остеоартроза (субхондрални кисти, склероза, остеофити, стеснена ставна ивица).

Лечението се провежда с нестероидни противовъзпалителни средства и локално приложение на кортикостероиди. Тя е добра, понякога се стига до деформации, рядко прогресираща водеща до ендопротезиране на засегнатите стави.

3.1, 7 гласа

ВИДОВЕ Други кристалоидни артропатии МКБ M11

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия