Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Други болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Еритем от изгаряне [dermatitis ab igne]

Еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] МКБ L59.0

Еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] МКБ L59.0 - изображение

Еритем от изгаряне се характеризира като локализирани области на мрежовидна еритема и хиперпигментация, дължащи се на хронично и многократно излагане на инфрачервена радиация.

Пациенти с еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] са с анамнеза за многократно излагане на топлина при по-ниско ниво от това, което предизвиква топлинно изгаряне. Първоначално кожата на пациентите с това състояние често е леко еритематозна, но след многократни експозиции на топлина се развива класическа синя, лилава или кафява мрежовидна хиперпигментация.

Еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] е мрежовидна хипермеланоза с еритем, резултат от многократно излагане на топлина, което предизвиква увреждане на епидермиса и повърхностния съдов сплит.

Експозицията, която не трябва да бъде с голяма продължителност, води до кожна хипертермия в обхвата от 43-47ºС. Състоянието води до хистологични промени, подобни на тези, наблюдавани при увредена от слънцето кожа. Проучване е показало, че умерената топлина действа синергично с ултравиолетовите лъчи за денатурирането на ДНК в сквамозните клетки ин витро.

Еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] се наблюдава най-често след многократно използване на бутилки с гореща вода, инфрачервени лампи, електрически печки, печки с дърва и въглища, открит огън, лаптопи, парни радиатори, горещи тухли и електрически възглавници и одеяла.

При някои професии като пекари, бижутери, готвачи, също може да възникне еритема от изгаряне.

Някои пациенти използват източник на топлина (например бутилка с топла вода, електрическо одеяло) за облекчаване на хронична болка.

Счита се, че жените, особено тези с наднормено тегло, се засягат по-често от мъжете. Обикновено състоянието е характерно за възрастните индивиди, обикновено в средна възраст (40-70 години). Анамнеза на прекомерно излагане на топлина в областта на поява улеснява клиничната диагноза.

Продължителността на многократната експозиция, необходима на провокира промени в кожата, варира от месеци до няколко години, т.е. увреждането е кумулативно. Обикновено пациентите с еритем от изгаряне имат оплаквания от парене и сърбеж. След дълъг латентен период при част от тях възниква кератоза и сквамозноклетъчен карцином.

Началната манифестация е преходна макулозна еритема в мрежовиден модел, която лесно избледнява. Еритема ab igneЛеко повишение на температурата на кожата първоначално води до лека, преходна, често мрежовидна еритема. При продължително и многократно излагане областите на ретикуларна еритема персистират и след време става ливидни и хиперпигментирани. Целият размер и форма на лезията от еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] често се доближава до тези на източника на топлина.

Когато експозицията на топлина продължава с течение на времето, еритемата еволюира в тъмна хиперпигментация с постоянни лезии, които вече не избледняват. Може да се развие епидермална атрофия. Лезиите в по-късен етап могат да станат кератотични и да се появят були. Лезиите са асимптоматични, въпреки че понякога може да се отбележи леко парене.

След като източникът на топлина е идентифициран, е важно да се определи дали той се използва за облекчаване на болка и, ако е така, причината за болката. Лумбосакрална локализация обикновено предполага заболяване на опорно-двигателния апарат или по-рядко костни метастази. Еритема ab igne на корема, слабините или средата на гърба може да отразява желанието за облекчаване на болка от възпаление. Състоянието може да е единствената кожна проява на спленомегалия, панкреатит, язвена болест, псевдокиста на панкреаса, рак на панкреаса или стомаха. Други необичайни места, като бедрото, пубисната област и горната част на гърба, могат да предполагат подлежащо злокачествено заболяване, като например стомашен и бъбречен карцином, както и костни метастази.

Симптомите на болка трябва да насочат към задълбочено системно изследване и търсене на скрито заболяване. Проучване на професията и хобитата също е важно, защото еритема от изгаряне може да се развие в експонирани области (например предмишници на пекари).

Потенциалното развитие на кожен плоскоклетъчен карцином или Меркел-клетъчен карцином представлява основния дългосрочен риск. Латентният период може да 30 или повече години.

Наскоро е било установено, че булозна еритема ab igne може да бъде свързана с нормохромна нормоцитна анемия, субклиничен хипотиреоидизъм и хранителни разстройства.

Рядко областите, засегнати от състоянието, могат да станат булозни или хиперкератотични. При пациенти с тежка дългогодишна еритема ab igne могат да възникнат пойкилодерматозни промени. Някои смятат, че съществува булозен вариант на еритема ab igne, при който присъстват були и крусти на мрежовидна еритематозна основа. Други клинични варианти на еритема ab igne са:

  • булозен лихен планус, възникващ в област на еритема ab igne
  • хипертрофична еритема ab igne, свързана лимфедем
  • келоидна еритема ab igne, свързана с лимфедем

Както при пациенти с хронично слънчева увреждане, пациентите с еритема ab igne се наблюдават на редовни интервали от време за възможно развитие на топлинна кератоза, плоскоклетъчен карцином ин ситу и плоскоклетъчен карцином. В допълнение, въпреки че все още не се съобщават, на практика могат да се развият други кожни злокачествени заболявания (например злокачествен меланом) в засегнатите области.

Диференциална диагноза се прави с cutis marmorata, livedo reticularis, livedoid vasculitis, poikiloderma vasculare atrophicans, poikiloderma vasculare atrophicans (parapsoriasis variegata).

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, клиничната картина и изследвания. Лабораторни резултати могат да бъдат анормални, ако еритема ab igne е свързана със системно заболяване. Ако диагнозата е несигурна, се извършва биопсия на кожата. Микроскопските промени при състоянието зависят от вида на топлината, продължителността на експозицията и площта на засегнатата област. Хистопатология на еритема ab igneХистологично еритема ab igne е подобна на актинична кератоза с епидермис, показващ сквамозна атипия. Ранна еритема ab igne показва атрофия на малпигиевия слой и повишено количество меланин в епидермиса и горната дерма с дермална вазодилатация. Напредналите случаи показват епидермална вакуолизация, хиперкератоза и дискератоза. Също така може да се наблюдава епидермална дисплазия в анормална еластична тъкан. Установява се колагенова дегенерация. Меланофаги и хемосидерин се наблюдава в дермата. Различна степен на дермална лимфохистиоцитна инфилтрация е налице.

Няма специфично лечение при еритем от изгаряне [dermatitis ab igne]. Намаляване или премахване на излагане на източника на топлина в ранен стадий на състоянието може да предотврати хиперпигментациите. По-напредналите случаи могат да реагират на третиноин и 5-флуороурацил.

Прогнозата е добра, с изключение на случаите, свързани с вътрешно заболяване или метастази на злокачествени заболявания. Ранните промени, като еритем и малко или никаква хиперпигментация, може да изчезнат в рамките на няколко месеца. Хронично и многократно излагане на топлина може да доведе до трайни промени, като хиперпигментация и атрофия. В допълнение, термична кератоза, сквамозноклетъчен карцином ин ситу и сквамозноклетъчен карцином са докладвани в лезиите на еритема ab igne.

3.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Еритем от изгаряне [dermatitis ab igne] МКБ L59.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО