Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Уртикария Контактна уртикария

Контактна уртикария МКБ L50.6

Контактна уртикария МКБ L50.6 - изображение

Контактната уртикария е преходно и локализирано подуване и зачервяване на кожата след контакт с дразнеща субстанция.

Контактната уртикария се причинява от различни съставки - храни, консерванти, аромати, растителни и животински продукти, метали и др. Механизмите, по които тези вещества провокират уртикариален обрив в мястото на контакт, се разделят на неимунологични и имунологични.

Неимунологичната контактна уртикария причинява леки локализирани изменения, които отшумяват в рамките на няколко часа. Тя възниква без предварителна експозиция на алергена на имунната система на пациента. Може да се предизвика от козметични съставки (бензоена киселина), консерванти, сурово месо, риба, зеленчуци.

Имунологичната контактна уртикария много често възниква при атопични индивиди, т.е предразположени към алергии. По своята същност представлява реакция на свръхчувствителност от първи тип, медиирана от антителата от клас IgE, т.е за да възникне необходимо условие е предварителната сенсибилизация на пациента. Тя може да бъде предизвикана от латексови ръкавици, антибиотици, метали (никел), парабени, бензоена и салицилова киселина, полиетиленгликол и др. Имунологичната контактна уртикария може да се разпространи отвъд мястото на контакта с алергена и да прогресира до генерализирана уртикария. В тежките случаи може да се развие анафилактичен шок.

Някои професии се явяват рискови за възникване на състоянието - земеделски работници, зъболекар, пекари, фризьори, лекари и ветеринари.

Кожните изменения се появяват няколко минути до един час от контакта между кожата и дразнещата субстанция. Пациентите имат оплаквания от локализирано парене и сърбеж. Налице са подути, зачервени петна, които обикновено претърпяват обратно развитие в рамките на 24 часа.

При контактната уртикария се използва стадиране на симтоматиката:

  1. Стадий I - наличие на локализирано подуване и зачервяване на кожата, придружено от неспецифични симптоми като сърбеж, парене, изтръпване.
  2. Стадий II - налице е генерализирана уртикария
  3. Стадий III - налице са симптоми от други органи освен кожата - бронхиална астма, ринит, конюнктивит, подуване на устните, затруднено преглъщане, гадене, повръщане, диария и др.
  4. Стадий IV - анафилактични реакции

Извънкожната симптоматика е по-характерна за пациентите с имунологична уртикария.

Диференциална диагноза се прави с наследствен и придобит ангиоедем, алергичен контактен дерматит, остра уртикария, хронична уртикария, слънчева уртикария и др. При алергичен контактен дерматит кожната реакция се развива часове или дни след контакта с дразнещото вещество.

Лечението на контактната уртикария се провежда с антихистамини и епинефрин. Препоръчва се поведение с изключване или избягване на предразполагащите фактори.

2.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Контактна уртикария МКБ L50.6

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО