Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Уртикария Холинергична уртикария

Холинергична уртикария МКБ L50.5

Холинергична уртикария МКБ L50.5 - изображение

Холинергичната уртикария е вид физикална уртикария. Основен предразполагащ фактор за възникване на холинергичната уртикария е изпотяването.

Различават се следните видове холинергична уртикария:

  • холинергична уртикария със запушване на порите
  • холинергична уртикария с придобита генерализирана хипохидроза
  • холинергична уртикария с алергия към пот
  • холинергична идиопатична уртикария

Състоянието се открива и при двата пола, но е с по-висока честота при мъжете. Холинергичната уртикария е по-честа при млади възрастни, като пикът на разпространение е при индивиди на възраст 26-28 години (до 20 %).

Лезиите при холинергичната уртикария се появяват много бързо, няколко минути след началото на изпотяването и се задържат 30-60 минути. Физическата активност е основен предразполагащ момент, въпреки че състоянието може да се изяви под влияние на повишена околна температура, гореща храна, гореща баня, емоционални реакции, като възбуда, шок, смях, стрес и тревожност. Често чувство на парене, сърбеж, затопляне предшестват появата на многобройни малки уртики с диаметър 1-4 мм, заобиколени от зачервяване на кожата.

Обривните единици се появяват навсякъде по тялото с изключение на дланите и ходилата, и рядко в аксилите. При тежко засегнатите пациенти се наблюдават главоболие, коремни болки, диария. Понякога се съобщават алергични прояви - ангиоедем, астма, анафилактични реакции.

Диагнозата при някои видове холинергична уртикария се поставя след получаване на положителна реакция при интрадермално инжектиране на автоложна пот.

С благоприятен ефект при лечението на холинергичната уртикария са антихистамините, съдържащи цетиризин. Прилагат се още кетотифен и бета-блокери (пропранолол). Ако се установи причината за поява на уртикарията, е възможно да се избегнат ситуациите, които я предизвикват.

3.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Холинергична уртикария МКБ L50.5

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО