Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Псориазис Псориазис, неуточнен

Псориазис, неуточнен МКБ L40.9

Псориазис, неуточнен МКБ L40.9 - изображение

Псориазисът е група на чести, рецидивиращо / ремитиращо, имунно-медиирано заболяване на кожата, което се характеризира с червени люспести петна, папули и плаки, които обикновено са сърбящи, и засяга хора от всички възрасти. Има генетична предразположеност към псориазиса. Псориазисът също се влияе от много фактори на околната среда. Заболяването не е заразно и не се дължи на алергия.

Най-често възрастта на поява на псориазис, неуточнен, е в края на пубертета или през 50-те години. Ранната форма на псориазис се наблюдава при 16-22-годишни индивиди, а късната се изявява във възрастта между 50-60 години.

Псориазисът не е заразно заболяване. Около 2 % от населението в световен мащаб има такава диагноза. Наименованието на заболяването води началото си от гръцката дума psora, което означава сърбеж.

Псориазисът засяга еднакво жените и мъжете, въпреки че при деца момичетата са по-често засегнати от момчетата.

Точната причина за появата на псориазиса не е напълно изяснена, но има много изследвания в тази област. Имунната система е ангажирана и действа свръхактивно по начин, който причинява възпаление. По-специално, има прекомерно производство на цитокини. Те имат много ефекти, включително и растеж на допълнителни кръвоносни съдове по кожата (което води до червен цвят) и забързан полуживот на клетките на кожата (предизвикващо лющене и удебеляване на кожата).

В етиологията на псориазис, неуточнен, се включва:

  • Генетични фактори - псориазисът се влияе от наследствени характеристики. До 50 % от хората с псориазис имат член на семейството с положителна анамнеза за псориатично състояние. Пациентите с полоцителна фамилна анамнеза за псориазис са склонни да развият псориазис по-рано в живота, отколкото тези, които нямат фамилна анамнеза.
  • Стрес - физически и емоционален стрес може да предизвика псориазис.
  • Инфекция - инфекции могат да причинят пристъпи на псориазис.
  • Травма - псориазисът се локализира около мястото на физическо, химично, електрическо, инфекциозно и възпалително увреждане (феномен на Koebner). По-рядко псориазисът може да се локализира на стари белези.
  • Хормони - връзката на хормоните с псориазиса е неясна. Възрастта след пубертета е пикове време за поява на псориазис. Бременността може да окаже влияние върху тежестта на псориазиса. Обикновено се подобрява с потенциал за влошаване след раждането на бебето, но може да се случи обратното. Псориазисът не засяга нероденото бебе.
  • Лекарства - някои лекарства могат да отключват или да влошат псориазис, включително литий, бета-блокери, антималарийни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, спиране на перорални кортикостероиди, спиране на силни локални кортикостероиди
  • Ултравиолетова светлина - слънчевата светлина обикновено е полезна за псориазиса, освен при слънце чувствителен / фоточувствителен псориазис.
  • Наднормено тегло - много проучвания на псориазис са отбелязали много засегнати пациенти от болестта с наднормено тегло или затлъстяване. Наскоро е установено, че тежестта на псориазиса корелира с инсулинова резистентност, характеристика на метаболитния синдром. Псориазисът е свързан с повишен риск от атеросклероза в резултат на исхемична болест на сърцето, инсулт или периферна съдова болест.
  • Алкохол и тютюнопушене - съществува връзка между повишен прием на алкохол и тютюнопушене и развитие на тежък псориазис.

Псориазис, неуточнен, се характеризира с червени, люспести петна по кожата, които обикновено са с много добре дефинирани ръбове. Често заболяването е симетрично, засяга и двете страни на тялото. Сквамите обикновено са сребристо бели.

Въпреки че е доброкачествено заболяване, псориазисът има хроничен ход с ремисии и екзацербации на симптоматиката, като понякога е рефрактерен на лечение. При около 10 % от случаите прогресира до развитие на псориатичен артрит. Псориазисът се асоциира с различна патология - сърдечно-съдови заболявания, алкохол, тютюнопушене, метаболитен синдром, лимфом, депресия, лекарствена терапия и др.

Заболяването повлиява качеството на живот на пациента. Това в най-голяма степен се отнася за псориазиса на дланите и ходилата. По тази причина пациентите са суспектни за изпадане в депресивно състояние.

Лечението на псориазис, неуточнен, включва използването на медикаменти, фототерапия, намаляване на стреса, климатотерапия и включването на различни агенти, като слънчева светлина, овлажнители, салицилова киселина.

4.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО