Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Дерматит от вътрешно приети субстанции Локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти

Локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти МКБ L27.1

Локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти МКБ L27.1 - изображение

Локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти, наричан още фиксирана лекарствена ерупция, характерно се появява отново на същото място с всеки прием на определен медикамент. Но с всяка експозиция броят на засегнатите места може да се увеличи.

Локализираният кожен обрив от лекарства и медикаменти е вид алергична реакция към лекарството. Обикновено реакцията е само към един медикамент. Понякога лекарството причинител може да се прилага отново, без да причини поява на обрив, или може да има рефрактерен период, през който да не възникне реакция след появата на фиксираната лекарствена ерупция.

Ясно е, че се развива алергия, но точно как възниква фиксираната лекарствена ерупция и по-специално защо само определени участъци от кожата са засегнати, не е изяснено.

Първоначално лезиите при локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти са добре дефинирани, кръгли или овални петна със зачервяване и подуване на кожата, понякога с наличие на блистер. След това лезиите избледняват до виолетов или кафяв цвят.

Фиксирана лекарствена ерупцияЛезиите обикновено се развиват в рамките на 30 минути до 8 часа след приема на лекарството. Те са солитарни в началото, но с повтарящи се атаки могат да се появят нови лезии и съществуващите такива могат да се увеличат по размер. Лезиите са по-често по крайниците, отколкото торса. Ръцете и краката, гениталиите и перианалните области за често срещани места за поява на локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти. Лезии могат да се появят около устата или очите.

При оздравяването на лезиите крустите и лющенето на кожата са последвани от постоянен тъмно кафяв цвят на засегнатото място. Възможно е да избледнее, но често персистира между атаките. Пигментацията има тенденцията да бъде по-разпространена и по-изразена при хора с кафява кожа. Пигментацията от фиксираната лекарствена ерупция избледнява, когато се отстрани лекарството причинител. Непигментирани фиксирани лекарствени обриви са били докладвани при прием на псевдоефедрин и пироксикам.

Локални или системни симптоми, придружаващи фиксираната лекарствена ерупция, са леки или липсват. Местните признаци могат да включват сърбеж, парене и болка. Системните симптоми да редки и включват повишена температура, неразположение, гадене, диария, коремни спазми, загуба на апетит.

Хиперпигментацията е най-вероятното усложнение на фиксираната лекарствена ерупция. Съществува потенциал за инфекция при наличие на множество, ерозирали лезии

Броят на лекарства, които могат да причинят локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти, е голям. Повечето от фиксираните лекарствени ерупции се дължат на:

  • парацетамол / фенацетин и други болкоуспокояващи
  • тетрациклинови антибиотици, включително доксициклин, миноциклин
  • сулфонамидни антибиотици, включително котримоксазол, сулфасалазин
  • ацетилсалицилова киселина / аспирин
  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), включително ибупрофен
  • седативи, включително барбитурати, бензодиазепини и хлордиазепоксид
  • хиосцин бутилбромид
  • дапсон
  • фенолфталеин
  • хинин

Диференциална диагноза се прави с булозен пемфигоид, целулит, лекарствено-индуцирани булозни разстройства, екзема, еритема мултиформе, ухапвания от насекоми, лихен планус, пемфигус вулгарис, лекарствено-индуциран пемфигус, псориазис, синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза.

Основната цел на лечението е да се идентифицира причинителя и да се отстрани. Лечението на локализиран кожен обрив от лекарства и медикаменти е иначе симптоматично. Системни антихистамини и локални кортикостероиди могат да се прилагат. В случаите, в които има съмнения за инфекция, се предписват антибиотици.

Прогнозата е много добра и трябва да се очаква пълно възстановяване. Няма регистрирани смъртни случаи поради фиксиран лекарствен обрив.

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО