Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Диафрагмална херния Диафрагмална херния без непроходимост или гангрена

Диафрагмална херния без непроходимост или гангрена МКБ K44.9

Диафрагмална херния без непроходимост или гангрена МКБ K44.9 - изображение

Диафрагмална херния без непроходимост или гангрена представлява заболяване на диафрагмата, при което коремните органи преминават през дефекти на диафрагмата и навлизат в гръдната кухина, без да настъпят усложнения като непроходимост или гангрена. Най-често диафрагмална херния без непроходимост или гангрена е вродена аномалия. Различават се стернални и парастернални хернии и хернии в hiatus oesophagicus.

Други фактори, които са от голямо значение за образуване на диафрагмални хернии са: повишаване на интраабдоминалното налягане - бременност, пристягащи бандажи, закрити травми, напълняване, вдигане на тежести, обща слабост на съединителната тъкан, отслабване на френоезофагеалния фасциален комплекс.

Диафрагмална херния без непроходимост или гангрена се срещат най-често към стерналната и парастерналната част на диафрагмата във вид на цепка от лявата или дясната страна. В тази цепка съществува възможност да се образуват вродени диафрагмални хернии. Съществуват и ретростернални хернии. Под ретростернални хернии се разбират срещаните в двете цепки по средната линия хернии, които са във връзка една с друга. Херниалният сак е образуван от перитонеума. Съдържимото на херниите е най-често напречно дебело черво. В лявата цепка херниалното съдържимо може да бъде стомах или напречно дебело черво. Левите вродени диафрагмални хернии са по-чести, отколкото десните. Отдясно черният дроб пречи за образуването им. Възможни са отдясно хернии между сърцето и черния дроб. В тези хернии може да се въвлече и напречният отдел на дебелото черво. Големи вродени дефекти на диафрагмата, които да засягат по-голяма част от нейната повърхност, са редки.
Хиатални хернии се образуват вследствие разширение на hiatus oesophagicus и се срещат в много варианти. Най-често се касае за плъзгащи се хернии, при които херниалният сак е само отчасти покрит с перитонеум. Различават се три типа езофагеални хернии: езофагеални хернии с вродено скъсяване на хранопровода, параезофагеални хернии на хиатуса и хернии през хиатуса от типа на плъзгащите се хернии.

Клиничната картина на диафрагмалната херния без непроходимост или гангрена
Тези форми диафрагмална херния протичат дълго време безсимптомно. Те дават понякога силни болки, които се локализират най-често в епигастриума, ретростернално в двете подребрия, сърдечната област, лявото рамо, врата, дясното рамо.
Оплаквания на пациентите свързани главно със смущения преди или след нахранване. Налице са и смущения от страна на дишането, обикновено явяващи се след нахранване – когато изпълнените стомах и черва притискат белите дробове и смущават дихателните екскурзии. Често заболяването не дава оплаквания или те са незначителни. Поради това откриването на херниите става случайно при рентгенологично изследване.
Кръвотечението не е рядко явление, при всеки трети човек с диафрагмална херния има кървене. В такива случаи трябва да се прибегне до оперативно лечение на хернията.

Диагнозата на диафрагмалната херния без непроходимост или гангрена се поставя въз основа на клиничните оплаквания (ако има такива) или на рентгеновото изследване. За точно определяне на диагнозата при рентгеновото изследване се налага често контрастен пълнеж на стомаха или дебелото черво. По този начин се открива наличието на коремните органи в диафрагмалния сак.

Лечението на диафрагмалната херния без непроходимост или гангрена е единствено оперативно, като се използват трите достъпа: трансторакален, трансабдоминален и смесен (торако – абдоминален). Възстановява се местоположението на участващите в хернията органи и се закрива отворът на херниалния сак. При закриването на отвора е добре да се ликвидира с наличието на остатъчната кухина, което невинаги е възможно. При наличието на голям сак се затваря плътно неговия ход. Лечението дава добри резултати. Оплакванията на болните изчезват и здравето им се възстановява напълно.

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО