Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Болести на белия дроб, причинени от външни агенти Хиперсензитивен пневмонит, предизвикан от органична прах Фермерски бял дроб [на селския стопанин]

Фермерски бял дроб [на селския стопанин] МКБ J67.0

Фермерски бял дроб [на селския стопанин] МКБ J67.0 - изображение

Фермерски бял дроб представлява алергично заболяване или хиперсензитивен пневмонит, предизвикан от вдишването на биологични прахове като плесенясало сено или други земеделски продукти - слама, царевица, силаж, зърно и дори тютюн. Заболяването засяга най-често селскостопанските работници (жетвари, косачи) и спада към професионалните заболявания.

Хората могат да получат фермерски бял дроб от вдишване на прах, съдържаща спори на бактерии или плесени, често намерени в мухлясали култури.

При вдишване на тези алергени, те попадат в белодробните алвеоли, където започва проблема. Вдишаният алерген предизвиква реакция на свръхчувствителност тип ІІІ. Образуват се IgG- антитела, които циркулират в кръвния поток. Тези антитела се свързват с инхалираните алергени и образуват имунни комплекси в стените на алвеолите. Това води до натрупване на ексудат, протеини и възпалителни клетки в алвеоларната стена, което затруднява газообмена и влошава функцията на белия дроб.

Клиничната картина започва внезапно или бавно и прогресивно. Заболяването причинява задух и чувство за общо неразположение. Когато хората избягват алергените, те рядко имат по-нататъшни проблеми. От друга страна, продължителната експозиция може да доведе до трайно увреждане на белите дробове и дори смърт. Заболяването има следните клинични форми:

Остра форма - среща се при около един на всеки три случая. Тя започва като интензивна атака за около 4 до 8 часа, след вдишване на голямо количество прах от мухлясали култури. Признаците и симптомите включват недостиг на въздух, суха дразнеща кашлица, общо неразположение, повишена температура и втрисане, ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане. Ако лицето избягва по-нататъшното излагане на алергена, признаците и симптомите обикновено отзвучават за няколко часа.

Подостра форма - среща се по-често. Тази форма се забелязва по-трудно, защото се развива по-бавно и постепенно, в отговор на непрекъснато излагане на малки количества от плесенясала прах. Признаците и симптомите включват кашлица, недостиг на въздух, лека треска, общо неразположение, болки в мускулите и ставите, загуба на апетит и загуба на тегло.

Хронична форма - развива се след няколко остри атаки за период от година. Тази форма засяга хора, които са постоянно изложени на големи количества прах. Понякога болестта продължава няколко месеца и протича с прогресивен задух, периодично повишаване на температурата, значителна загуба на тегло и обща отпадналост. Симптомите са придружени от трайно увреждане на белия дроб и постепенно влошаване на функцията му, тъй като праховата експозиция продължава.

Най-честите усложнения на фермерски бял дроб са белодробна фиброза и дихателна недостатъчност.

Основното за диагнозата на фермерски бял дроб е историята за експозиция на прах от плесенясало сено или други мухлясали култури. Диагностичните методи включват рентгенография на гръден кош, кръвни тестове, бронхиален лаваж, функционални белодробни тестове, тестове за алергия, белодробна биопсия.

Лечението на фермерски бял дроб е насочено главно към избягване по-нататъшните контакти с плесенясал прах. При тежки случаи се препоръчва почивка на легло и кислородотерапия за облекчаване на задуха и кортикостероиди. Не съществува лечение за хора, които са свръхчувствителни към плесенясал прах.

Няма лесен начин за профилактика на фермерски бял дроб. Трябва да се предприемат стъпки, за да се избегне развалянето на реколтата и производството на бактериални и плесенни спори, които причиняват алергична реакция. Работниците трябва също така да вземат предпазни мерки за избягване вдишването на спори от мухлясали култури.

4.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фермерски бял дроб [на селския стопанин] МКБ J67.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО