Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на окото и придатъците му Болести на конюнктивата Други болести на конюнктивата

Други болести на конюнктивата МКБ H11

Други болести на конюнктивата МКБ H11 - изображение

Към други болести на конюнктивата спадат пингвекула, птеригиум, ксероза на конюнктивата и други.

Птеригиум представлява триъгълна гънка на конюнктивата, която прораства по очния лимб върху роговицата в областта на клепачната цепка. Заболяването се явява най-често на възраст между 40-50 години. Птеригиума се състои от главичка, разположена върху роговицата, и тяло, разположено върху склерата. Главичката се състои от предна, безсъдова част, плътно сраснала с роговицата, и съдова част, хлабаво сраснала с роговицата. В съдовата част, и най-вече в тялото на птеригиума се наблюдават дегенеративни промени в колагенните и еластичните влакна на съединителната тъкан. Месестите и богато кръвоснабдени птеригиуми напредват много бързо към центъра на роговицата и причиняват в началото неправилен астигматизъм. По-късно могат да напреднат към центъра на роговицата, от което да последва силно намаляване на зрението. Счита се, че птеригиумът е проява на реактивен пролиферативен свръхвъзстановителен процес, настъпил вследствие на дистрофични възрастови промени в роговицата, лимба и конюнктивата под влияние на външните атмосферни фактори- ултравиолетови лъчи, прах, изсушаване и др. За лечение на птеригиум най-често се прилага проста ексцизия в здравата роговична тъкан или ексцизия на главичката на птеригиума и подгъването й под конюнктивата. Напоследък след ексцизията на птеригиума се поставят субконюнктивно кортикостероиди или още от първия следоперативен ден се започва радиостронциева бета-терапия. По този начин се цели да се спре развитието на новообразувани кръвоносни съдове и съединителна тъкан и прорастването им върху роговицата.

Ксерозата на конюнктивата се разделя на повърхностна (епителна) и дълбока (паренхимна). При повърхностната настъпва кератинизация на епитела вследствие хиповитаминоза А, намаление или липса на слъзна секреция, цикатрициални промени, изгаряния, радиотерапия и др. започва под форма на сивобелезникави триъгълни петна на Бито, които засягат повърхностните епителни слоеве на конюнктивата и се образуват по-често от темпоралната страна на лимба. Паренхимната склероза обхваща и подепителната тъкан. Конюнктивата става суха и лъскава като паргамент. Наблюдава се след травми, изгаряния и трахома. Лечението на заболяването се изразява в прилагане на витамин А локално и по общ път и възстановяване или заместване на слъзната секреция с изкуствени сълзи.

Лечението на други болести на конюнктивата се осъществява от специалист офталмолог и включва прилагане на консервативни и хирургични методи на лечение.

3.2, 5 гласа

ВИДОВЕ Други болести на конюнктивата МКБ H11

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки