Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм Анемии, свързани с храненето Желязонедоимъчна анемия Желязонедоимъчна анемия, вторична, причинена от загуба на кръв (хронична)

Желязонедоимъчна анемия, вторична, причинена от загуба на кръв (хронична) МКБ D50.0

Желязонедоимъчна анемия, вторична, причинена от загуба на кръв (хронична) МКБ D50.0 - изображение

Желязонедоимъчна анемия, която се причинява от хронична загуба на кръв и се характеризира с ниски нива на хемоглобин, еритроцити, хематокрит и серумно желязо се нарича хронична постхеморагична анемия. Заболяването представлява анемичен синдром, които се дължи на вторичен железен дефицит при наличие на първично заболяване, водещо до хронично кръвотечение.

Основни етиологични фактори при желязонедоимъчна анемия, вторична, причинена от загуба на кръв (хронична) са:

Хронични кръвотечения, локализирани в горния или долния отдел на стомашно-чревния тракт. Различни състояния могат да предизвикат кървене от гостроинестиналната система.

Причините за възникване на кървене в горната част на храносмилателния тракт, включват:

 • Пептична язва. Helicobacter Pylori (H. Pylori) инфекции и продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин и ибупрофен, са честите причини за пептична язва. Нерядко дуоденалната язва се изявява с окултни кръвоизливи, които са невидими с просто око и са предпоставка за желязодефицитна анемия.
 • Езофагеални варици. Варици или разширени вени, разположени в долния край на хранопровода могат да ерозират и да кървят значително. Цироза на черния дроб е най-честата причина за езофагеални варици.
 • Малори-Вайс синдром, характеризиращ се с кървене, което се дължи на надлъжно разкъсване на лигавицата на хранопровода, разположено най-често в областта на навлизането му в стомаха. Повишено налягане в корема при кашлица, хиатална херния или раждане също могат да предизвикат разкъсване на лигавицата на хранопровода и кървене. Хиатусната херния води до железен дефицит, поради ежедневната загуба на кръв в минимални количества, дължаща се на травмиране на лигавицата на стомаха, която навлиза в хранопровода през hiatus oesophageus.
 • Гастрит. НСПВС и други лекарства, инфекции, болест на Крон, заболявания и травми могат да предизвика възпаление и язви на лигавицата на стомаха.
 • Езофагит. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е най-честата причина за възпаление и язви в лигавицата на хранопровода. При ГЕРБ, мускула между хранопровода и стомаха не се затваря правилно, което позволява на храни и стомашни сокове да се връщат обратно в хранопровода.
 • Доброкачествени тумори и рак. Доброкачествен тумор е анормален растеж на тъкан, която не е рак. Доброкачествени тумори и рак на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника могат да предизвикат хронична загуба на кръв.

Причините за възникване на кървене в долната част на храносмилателния тракт, включват:

 • Дивертикулна болест на дебелото черво. Това заболяване се причинява от дивертикули торбички в стената на дебелото черво.
 • Колит. Инфекции, заболявания като болестта на Крон, липсата на притока на кръв към дебелото черво и радиация могат да предизвика колит (възпаление на дебелото черво). Със значителна кръвозагуба протича ХУХК (хроничен улцерохеморагичен колит).
 • Хемороиди или фисури. Хемороидите са разширени венозни възелчета в ануса или ректума (правото черво), които могат да разкъсат и да кървят. Фисури или язви са разкъсвания или рани в аналната област.
 • Ангиодисплазия. Стареенето причинява ангиодисплазия - аномалии в кръвоносните съдове на червата.
 • Полипи или рак. Доброкачествени образувания или полипи в дебелото черво са чести и могат да доведат до рак. Ракът на дебелото черво е третия по честота рак в САЩ и често причинява окултни (скрити) кръвоизливи. Други възможни причини могат да бъдат неоплазми на червата и паразитози.

Кървене може да възникне при употреба на някои медикаменти като аспирин и кортикостероиди. Болни на хемодиализа развиват железен дефицит в голям процент.

Други причини за хронично кървене са кръвоизливи от гениталиите, хематологични заболявания - хемофилия, тромбоцитопения, протичащи с хемоглобинурия състояния.

Клиничната картина на желязонедоимъчна анемия, вторична, причинена от загуба на кръв (хронична) се характеризира с оплаквания дължащи се на основното заболяване и симптоми на анемия.
В повечето случаи оплакванията на пациентите са минимални, защото хроничната кръвозагуба се понася по-добре от острата и организма се адаптира към ниските нива на хемоглобин. В зависимост от основното заболяване, физическата активност и работоспособността могат да бъдат запазени или увредени. Клиничната картина се владее от симптомите на основното заболяване.

Симптомите на анемия включват слабост, отпадналост, умора, главоболие, сърцебиене, побледняване на кожата и видимите лигавици, психични нарушения като нервност, раздразнителност, извратен вкус, психическа слабост и изтощение, затруднена концентрация и разстройство на вниманието.

Диагнозата се поставя въз основа на проведената анамнеза и физикалния преглед, които имат насочващо значение за установяване на първопричината за железния дефицит. Инструменталното изследване е комплексно, като се прилагат различни методи при всеки отделен пациент.

Лабораторното изследване включва периферна кръвна картина (ПКК) за установяване на тежестта на анемията (хипохромна, микро- или нормоцитна). Биохимично кръвно изследване за преценка на концентрацията на серумното желязо и ЖСК (желязо свързващия капацитет). При желязонедоимъчна анемия, вторична, причинена от загуба на кръв (хронична) серумното желязо е намалено, ТЖСК (тотален желязо свързващ капацитет) е увеличен.

Лечението е насочено към премахване на източника на кръвотечение, т.е. лечение на основното заболяване. За корекция на анемичния синдром се провежда се терапия с железни препарати.

Прогнозата е добра, в случаите, когато се премахне причината за хроничната кръвозагуба и се повлияе основното заболяване. Понякога хроничната загуба на кръв води до изчерпване на компенсаторните механизми на костния мозък и се развива хипо- или аплазия.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО