Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Новообразувания in situ Карцином in situ на други и неуточнени полови органи Карцином in situ на вулвата

Карцином in situ на вулвата МКБ D07.1

Карцином in situ на вулвата МКБ D07.1 - изображение

Един от етапите в развитието на карцинома на вулвата е карцином in situ, наричан още интраепителиална неоплазия на вулвата (VIN).

Терминът интраепителиална неоплазия на вулвата се отнася до конкретни промени, които могат да възникнат в кожата, която покрива вулвата. VIN не е рак и при някои жени изчезва без лечение. Ако промените станат по-сериозни, има възможност ракът да се развие след много години и затова VIN се смята за предраково състояние. VIN се отнася до плоскоклетъчна интраепителна лезия на вулвата, която показва дисплазия с различна степен на атипизъм. Базалната мембрана на епитела е непокътната и поради това лезията не е инвазивна, но има инвазивен потенциал.

Класификацията според International Society for the Study of Vulvar Disease (ISSVD) включва:

 • VIN I — най-леката форма;
 • VIN II — средно тежка форма;
 • VIN III — най-тежката форма;

ISSVD ревизира допълнително тази класификация през 2004 година, като вместо тристепенна система се прилага едностепенна, при която само високостепенно заболяване се класифицира като интраепителиална неоплазия на вулвата. Подразделя се на:

 1. oбичаен тип VIN (включително брадавици, базалоидни и смесени подтипове), който често се свързва с канцерогенни генотипове на човешкия папилома вирус (HPV) и/или наличие на фактори като тютюнопушене или имуносупресия;
 2. диференциран VIN, който често се свързва дерматози на вулвата, като lichen sclerosis;

Плоските лезии с базален атипизъм (по-рано VIN I) се считат за кондиломи и могат да бъдат третирани като такива.

Точната причина за развитие на карцином in situ на вулвата е неизяснена. Факторите, които се смята, че водят до развитие на VIN, са:

 • човешки папилома вирус (HPV);
 • херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2);
 • тютюнопушене;
 • потискане на имунната система;
 • хронично вагинално дразнене;
 • заболявания като lichen sclerosus;

Пациентите с интраепителиална неоплазия на вулвата може да нямат симптоми или да имат локална (местна) симптоматика, включваща сърбеж, парещи усещания и болка. Диагнозата при карцином in situ на вулвата винаги се основава на внимателно изследване и насочена биопсия.

Смята се, че при момичета, ваксинирани с HPV ваксина преди първият си сексуален контакт, рискът за развитие на VIN е по-малък.

3.5, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО