Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Новообразувания in situ Меланом in situ Меланом in situ, неуточнен

Меланом in situ, неуточнен МКБ D03.9

Меланом in situ, неуточнен МКБ D03.9 - изображение

Меланомите са злокачествени новообразувания, които се срещат значително по-рядко в сравнение с другите ракови заболявания на кожата.
Ако не се диагностицира в ранен етап, меланомът може да има много сериозни последици, като на това заболяване се дължат по-голямата част (75%) от смъртните случаи, свързани с рак на кожата.

През 2012 година в световен мащаб са били диагностицирани 232 000 души с меланом, както и 55 000 смъртни случаи.
Австралия и Нова Зеландия са с най-висока честота на меланоми в света, като тези заболявания се наблюдават предимно при бялата раса.

Меланом in situ е най-ранният стадий от развитието на меланом. При този етап лезията е ограничена само във външния слой на кожата (епидермис) и не е навлязла в дълбочина.

Рискът за трансформацията на меланом in situ, неуточнен в злокачествен меланом след 50-годишна възраст е около 5%.

Към МКБ D03.9 Меланом in situ, неуточнен се отнасят меланомни злокачествени заболявания, развиващи се в участъци от тялото, които не са включени в:

Тези лезии често проявяват хетерогенност — вариабилност в измененията, тоест в участъци, в които е налице инвазивен злокачествен меланом, може да се открие едновременно и меланом in situ.

Средство на избор за лечение на меланом in situ, неуточнен е хирургичната ексцизия.

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО