Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Инфекции, предавани предимно по полов път Гонококова инфекция Гонококов фарингит

Гонококов фарингит МКБ A54.5

Гонококов фарингит МКБ A54.5 - изображение

Гонореята е инфекциозно заболяване, предавано по полов път, което се причинява от диплококът Neisseria gonorrhoeae, Gram (-) бактерий.

Гонококов фарингит (Pharyngitis gonococcia) се развива в резултат на орално-генитален контакт между болен от гонорея и здрав човек, но е възможно и автоинокулиране. Представлява инфекция на гърлото с участието на сливиците и фаринкса.

Гонококовият фарингит се среща по-често при хомосексуалисти и хора с много сексуални партньори.

В 80% от случаите клиничната картина протича безсимптомно, а в останалата част оплакванията са свързани със сухота и слаби болки в гърлото. При оглед се установява зачервяване на тонзилите и фарингеалната лигавица. Рядко може да се развие остра ангина с белезникави налепи и фебрилитет. Общото състояние понякога също се засяга и болните се оплакват от отпадналост, главоболие, леко повишена телесна температура.

Фарингеалното засягане при гонококцемията е източник за дисеминиране на инфекцията чрез кръвния ток.

Диагнозата гонококов фарингит се поставя на базата на клиничното протичане, микробиологичното изследване с доказване на причинителя и серологичните изследвания, откриващи причинителя в организма или антитела срещу него.

Лечението на гонококовият фарингит е антибиотично и включва цефалоспорини, макролиди, а също и пеницилини и хинолони.

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО