Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Други бактериални болести, некласифицирани другаде Бразилска пурпурна треска

Бразилска пурпурна треска МКБ A48.4

Бразилска пурпурна треска МКБ A48.4 - изображение

Бразилската пурпурна треска е тежко системно инфекциозно заболяване, предизвикано от Haemophilus aegyptius.

Обикновено се засягат децата. В по-голям процент от случаите заболяването завършва фатално, поради развиващия се сепсис.

Случай на бразилска пурпурна треска е наблюдаван за първи път през 1984 година в Сао Пауло, Бразилия. Описани са и няколко случая в Австралия и Съединените щати.

Причинителят Haemophillus aegiptius е неспорообразуващ Грам-отрицателен кокобактерий. Най-често се открива като част от нормалната флора на горните дихателни пътища.

Патогенезата на заболяването не е напълно изяснена, но се смята, че патогените се разпространяват от назофаринкса или конюнктивата и постъпват в общото кръвообращение и възниква септицемия.

Клиничната картина протича с висока температура, гадене, повръщане, силни коремни болки, септичен шок и в крайна сметка изходът е фатален. Често по кожата се наблюдават кожни лезии, засягащи предимно лицето и крайниците, наблюдава се цианоза, бързо настъпва некроза на меките тъкани, особено на ръцете, краката, носа и ушите.

При аутопсия на починали от системната инфекция, предизвикана от Haemophillus aegyptius, са намерени кръвоизливи в кожата, белите дробове, надбъбречните жлези, а също и микротромби в бъбреците, черния дроб и по кожата.

Диагнозата на бразилската пурпурна треска се поставя на базата на клиничната симптоматика (треска, кожни пурпурни лезии и бърза прогресия на заболяването), чрез изолиране на Haemophillus aegyptus от кръв.

Диференциална диагноза се прави най-вече с менингит, предизвикан от neisseria meningitidis.

Лечението на системната инфекция, предизвикана от haemophilus aegyptius е трудно и се извършва с комбинация от антибиотици в максимално допустими дози. Прилагат се цефалоспорини от III/IV поколение, рифампицин, хлорамфеникол, ампицилин.

Прогнозата е лоша. Смъртността достига до 70%, въпреки лечението.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО