Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Нокардиоза Нокардиоза, неуточнена

Нокардиоза, неуточнена МКБ A43.9

Нокардиоза, неуточнена МКБ A43.9 - изображение

Нокардиоза, неуточнена е остра, подостра или хронична инфекциозна болест, която засяга белите дробове, мозъка, кожата или се проявява като системна инфекция.

Причинители на заболяването са бактерии от рода Nocardia. Те са нормални обитатели на почвата по целия свят.

Заразяването става чрез вдишване на прах, замърсен с причинителите или чрез попадане на бактерии от почвата в отворена рана.

По-висок риск от развитие на нокардиоза имат пациентите с хронични белодробни заболявания или с отслабена имунна система (трансплантации, неоплазми, СПИН, дългосрочна употреба на стероиди).

Инфекциозният процес обикновено започва в белите дробове, като може да се разпространи към други органи и системи - най-често централната нервна система и кожата. Могат да бъдат засегнати също бъбреците, сърцето, ставите, костите, очите.

Симптомите варират и зависят от локализацията на процеса и вида на засегнатия орган или система. При някои пациенти заболяването протича безсимптомно.

Белодробната нокардиоза протича с болки в гърдите при дишане, кръвохрак, треска, нощно изпотяване, загуба на тегло.

При засягане на мозъка се наблюдават треска, главоболие, припадъци.

Симптомите при кожна нокардиоза включват формиране на гнойни лезии и абсцеси по кожата. Понякога възникват язви или възли по протежение на лимфните възли. Процесът може да хронифицира с образуване на мицетоми и фистули.

Възможните усложнения при нокардиоза зависят от това каква част от тялото е засегната. Белодробната форма може да доведе до фиброза и хроничен задух. Кожната инфекция може също да се усложни с фиброза и обезобразяване. Мозъчните абсцеси могат да доведат трайни неврологични дефицити.

Диагнозата нокардиоза трябва да се подозира при хора с белодробни, церебрални или кожни симптоми на фона на отслабена имунна система. Заболяването се диагностицира с помощта на тестове, които идентифицират бактериите. Най-често използваните диагностични методи включват биопсия, бронхоскопия, култура от слюнка.

Лечението на нокардиоза, неуточнена включва антибиотична терапия в продължение на 6 месеца и повече. Понякога се назначава комбинация от няколко антибиотика. Абсцесите се третират хирургично.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО