Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Нокардиоза Други форми на нокардиоза

Други форми на нокардиоза МКБ A43.8

Други форми на нокардиоза МКБ A43.8 - изображение

Нокардиозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от рода Nocardia, като в хода на заболяването възникват абсцеси в белите дробове, кожата, а в някои случаи и в централната нервна система. Обикновено са засегнати имунокомпрометирани пациенти.

Причинителите са Грам-положителни, аеробни бактерии с нежна, разклонена влакнеста форма. Те се срещат често в почвата и могат да бъдат изолирани от слюнка на инфектирани лица.

В рубриката други форми на нокардиоза е разгледана системната нокардиоза. Тя възниква при постъпване на микроорганизмите в кръвта. Това става след нараняване със замърсени предмети, както и при случайно излагане на замърсени спринцовки и игли на наркомани.

Пораженията може да се намират в две или повече части на тялото. Обичайните места, в които инфекцията може да се разпространи са централната нервна система, бъбреците, далака, черния дроб, окото (обикновено се засяга ретината). Много рядко нокардиални метастази се намират в костите, ставите, сърцето.

Образуват се абсцеси, като симптомите зависят от местоположението и размера на абсцеса и възпалението на съседните тъкани.

Нокардиозата на централната нервна система е една от най-честите форми след белодробната нокардиоза. Тя може да се разглежда като първична инфекция. Началото е дискретно. Пораженията обикновено включват формиране абсцеси, грануломи, а в редки случаи се развива менингит.

Понякога абсцеси и грануломи може да възникнат остро, с бързо разпространение, но обикновено заболяването прогресира бавно в продължение на месеци и години.

Инфекцията на централната нервна система сама по себе си често не е придружена от повишена температура и левкоцитоза и се тълкува като тумор. Симптомите зависят от локализацията и нанесените щети. Понякога се засяга само гръбначния мозък.

Диагнозата се поставя след откриване на причинителите в култура от гной, гръбначно-мозъчна течност, кръв, урина. Може да се вземе биопсичен материал за хистологично изследване. Рентгеновото изследване показва единични или множествени малки абсцеси и грануломи.

При лечението на други форми на нокардиоза се прилагат сулфонамиди и антибиотици - стрептомицин, амикацин, тетрациклин в продължение на 4 до 6 седмици. Абсцесите се обработват хирургично.

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО