Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Актиномикоза Актиномикозна септицемия

Актиномикозна септицемия МКБ A42.7

Актиномикозна септицемия МКБ A42.7 - изображение

Актиномикозата е хронично инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Actinomyces israelii, наричана още лъчиста бактерия.

Причинителите са Грам-положителни облигатни или факултативно анаеробни бактерии. Те са широко разпространени в природата, като повечето видове сапрофити, живеещи свободно в почвата. Актиномицетите са част от нормалната лигавична флора на организма. Изолират се от зъбни плаки, кариозни зъби, фаринкса, чревния тракт и вагината на здрави хора. При определени предразполагащи моменти могат да причинят заболяване.

Рисковите фактори за възникване на актиномикоза включват:

  • хирургични или стоматологични манипулации
  • травма
  • възпаление на меките тъкани
  • имунодефицитни състояния
  • хронични заболявания
  • алкохолизъм
  • недоимъчно хранене
  • лечение с имуносупресори

Актиномикозната септицемия е рядко срещано потенциално смъртоносно медицинско състояние, което възниква при попадане на актиномицети в общото кръвообращение. Представлява типична ендогенна инфекция с хронично гнойно възпалително поражение на различни органи и системи, включително кожата, черния дроб, бъбреците, уретрата, яйчниците, матката и др. Инфекцията може да се разпространи и към централната нервна система.

Клиничната картина протича тежко с висока температура и силно увредено общо състояние, органни възпалителни промени, нарушения в съзнанието, летален изход.

Диагнозата на актиномикозната септицемия се поставя въз основа на микробиологичното изследване. Прави се бактериоскопско и културелно изследване с доказване на причинителя в хемокултура.

Лечението се провежда с антибиотици за продължителен период от време - пеницилини, тетрациклини или макролиди. От значение е поддържането на добра устна хигиена.

Прогнозата на актиномикозната септицемия е лоша. Леталитетът е висок.

2.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО