Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Стрептококова септицемия Септицемия, предизвикана от стрептокок група D

Септицемия, предизвикана от стрептокок група D МКБ A40.2

Септицемия, предизвикана от стрептокок група D МКБ A40.2 - изображение

Зеленеещите стрептококи (вириданс) са хетерогенна група алфа-хемолитични или нехемолитични стрептококи, голяма част от които не продуцират полизахариден антиген. Представители на тази група са стрептококи група D. Представляват Грам-положителни коки, които са важна причина за септицемия при възрастни. Повечето са обитатели на орофаринкса, стомашно-чревния тракт и лигавицата на половите органи, включително дисталния отдел на уретрата.

Представител на стрептококи група D е Streptococcus bovis.

Стрептококите група D могат да причинят преходни бактериемии, в резултат на което понякога възниква субакутен бактериален ендокардит (endocarditis lenta) с локализация върху сърдечните клапи, периодични бактериемии и сепсис.

Съществува връзка между инфекциите със стрептококи група D и неоплазмите на дебелото черво, както и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Септицемия, предизвикана от стрептококи група D протича с тежка клинична изява и е резултат от нахлуване на бактериите и техните токсини в кръвообращението.

Механизмът на преминаване на бактериите от първичното огнище в кръвния ток се осъществява по различни начини.

В пресните рани чрез отворените кръвоносни съдове попадат в кръвообращението, където се разнасят в паренхимните органи.

В раните с образувана гранулационна тъкан при продължително развиващ се нагноителен процес микробите отделят големи количества екзо- и ендотоксини, в резултат на което голяма част от тъканите в първичното огнище се разрушават.

Гнойната колекция съдържа големи количества разпадни клетъчни и тъканни продукти - протеолитични ензими, които заедно с екзо- и ендотоксините могат да увредят стените на новообразуващите се съдове, без да ги тромбозират и разрушат.

Хранещата се от съдовете гранулационна тъкан също се разрушава и загива. По такъв начин се нарушава и защитата - механичната функция на пиогенната мембрана. В резултат на това силно вирулентни и в достатъчно количество бактерии започват да нахлуват в кръвотока. Това води до полиорганните поражения и увреждания, които при ненавременно започнало лечение водят до полиорганна недостатъчност и екзитус.

Диагнозата се поставя въз основа на кръвните и микробиологичните изследвания.

Лечението на септицемия, предизвикана от стрептококи група D е комплексно, включва комбинация от широкоспектърни антибиотици в максимално допустими концентрации.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Заболявания (МКБ)МикробиологияСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИзследванияЛечения