Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Тетанус на новородено

Тетанус на новородено МКБ A33

Тетанус на новородено МКБ A33 - изображение

Тетанусът е ранева инфекция, причинена от токсините на анаеробен причинител. Протича с тонични гърчове и изисква специфична профилактика и терапия.

Резервоар и източник на тетанус са тревопасните животни, в които бактерият е безвреден обитател. С изпражненията на животните бактериите попадат в почвата, където образуват спори. Тетаничните спори навлизат в тялото на човека чрез наранена кожа, при изгаряния, измръзвания.

Тетанус на новородено е тежка форма на заболяването, която се наблюдава в неонаталния период и обикновено се дължи на инфекция на пъпната връв, често в резултат на ритуални практики. Има висока смъртност - около 60%.

Заболяването се проявява с многократни и мощни спазми на различни мускулни групи.

Причинител на тетанус на новороденото е Clostridium tetani - Грам-положителен бацил. Няма капсула, а извън организма образува спори. Той е облигатен анаероб. Открива се в почвата. Образува два екзотоксина - тетанолизин и тетаноспазмин. Тетаничният екзотоксин е един от най-силните токсини.

Плодът се заразява с тетанус при раждането, когато не се спазва асептиката, или при новородени, чиито майки не са имунизирани. Заболяването не се предава от човек на човек. Новородените от правилно имунизирани майки получават пасивен имунитет, който ги предпазва от неонаталния сепсис.

Инфекцията прониква през пъпния остатък, когато пъпната връв се отрязва с нестерилни ножици или други уреди, когато пъпният остатък е нестерилно обслужен.

Патологичните прояви при тетануса се дължат на отделения от причинителя екзотоксин в мястото на входната врата. Тетаноспазминът въздейства върху симпатиковата нервна система като потиска освобождаването на катехоламини и води до вегетативна дисфункция.

Инкубационният период при тетанус на новороденото е от няколко часа до 2-3 дни. Продължителността му е в пряка зависимост от разстоянието на входната врата до централната нервна система.

Началото е нехарактерно. Неонаталният тетанус дебютира с раздразнителност и отказ от сучене. Детето става неспокойно, не може да захване зърното поради повишен тонус и контрактура на дъвкателните мускули. Горните крайници са прибрани към трупа и свити в лактите и китките, дланите са затворени в юмрук. Долните крайници са изопнати или леко свити в коленете. Кожата на лицето се сбръчква, а устните се свиват и се издават напред. Детето има сърдит вид. Много скоро настъпват генерализирани тетанични гърчове. Опистотонусът е изразен. Възникват спазми на устните мускули, в резултат на които устните се издуват напред - „симптом на хоботчето”. Освен това се наблюдава повишаване на температурата и тахикардия. При гърчове на дихателната мускулатура се появява преходна, а след това постоянна цианоза. Детето умира в състояние на апное. Заболяването се характеризира с много бърза и лоша еволюция.

Диагнозата тетанус на новородено се поставя въз основа на клинико-епидемиологичните данни, както и данните за предшестващи имунизации на майката. Освен това може да се направят микробиологични изследвания и доказване на причинителя в раневи секрет и кръв.

След поставяне на диагнозата се налага незабавно започване на специфична имунотерапия. Тя се провежда със специфичен противотетаничен хиперимунен гама-глобулин. При липса на имуноглобулин се използва антитоксичен противотетаничен хетероложен серум.

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Тетанус на новородено МКБ A33

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО