Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Амебиаза Амебом на чревния тракт

Амебом на чревния тракт МКБ A06.3

Амебом на чревния тракт МКБ A06.3 - изображение

Амебиазата е протозойно заболяване, протичащо с кърваво-слузна диария и с възможност за тъканни усложнения (извънчревна амебиаза).

Заболяването се причинява от едноклетъчния паразит Entamoeba histolytica. Паразитът съществува в две основни форми:

  • трофозоит (вегетативна форма)
  • циста

Единствен източник на заразата е опаразитеният човек (болен или безсимптомен носител), който отделя чрез фекалиите си амебните цисти.

Съществуват различни пътища за разпространение на амебиазата - алиментарен и контактно-битов. Механизмът на заразяване е фекално-орален.

Рядко проявление на амебиазата е т.нар. амебом. Той представлява туморообразно образувание в даден орган, което всъщност е възпалителен инфилтрат. Среща се най-често при чревната форма на амебиаза, но може да се открие и в други органи. В някои органи (черва) може да се опипа като туморна маса.

Амебомът на чревния тракт представлява тумороподобна, възпалителна лезия в стената на червото (възпалителен инфилтрат). Най-често засяга цекума, ректосигмоидалния възел и ректума. Той може да обхване и съседни структури. Среща се при 0,5-1 % от болните с остра чревна амебиаза. Засяга всички възрастови групи, но най-често се среща във възрастта от 20 до 60 години.

Оплакванията са от силни коремни болки, редуване на запек и диария, отслабване на тегло, субфебрилна температура. Много рядко състоянието протича без никаква симптоматика. Палпаторно може да се установи тумора.

Диагностиката се базира на клинични, епидемиологични и анамнестични данни, лабораторни и инструментални изследвания - лапаротомия. Диагнозата се потвърждава чрез хистопатологично демонстрация на трофозоити във възпалителната маса или в чревната стена.

Диференциална диагноза на амебома на чревния тракт се прави с рак на дебелото черво.

Лечението е етиологично и се провежда в зависимост от органната локализация и стадия на заболяването. Прилагат се метронидазол, тетрациклини, нитрофурани, дехидроеметин и др. Съществено значение при лечението на амебома на чревния тракт имат и патогенетичното и симптоматичното лечение. Назначават се също десензибилизиращи и антихистаминови препарати, витамини. Хирургична намеса е показана, ако има перфорация на дебелото черво, остър некротичен колит, или ако пациентът не реагира на проведената терапия.

1.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО