Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Orobanchaceae (Воловодецови) Родопска горска майка

Родопска горска майка

Сем. Orobanchaceae (Воловодецови)

Родопска горска майка - изображение

Родопска горска майка (Lathraea rodopaea) представлява многогодишно тревисто растение, което се явява паразит по корените на различни видове дървета и храсти. Класифицира се към семейство Воловодецови (Orobanchaceae). Ендемит е за Балканския полуостров. Растението е защитено от Закона за билогичното разнообразие.

Устройство на родопска горска майка

цветове на родопска горска майкаПаразитното растение няма листа, поради начинът му на прорастване, като се храни само от субстрата върху който се развива. Надземната част на родопската горска майка представлява класовидно съцветие, което е с дължина до 40 см и цветно стъбло. Съцветието се състои от голям брой бледорозови цветчета. Чашката на цветчетата е с форма подобна на звънче, чието ръбче се състои от 4-5 зъбчета. Основата й е покрита с дълги, редки власинки. Венчелистчетата са две подобни на устица, а тичинките четири. Поради липсата на хлорофил в растението, то цялото е оцветено в розовочервеникав цвят.

В България съществува още един вид горска майка. Нарича се Люспеста горска майка (Lathraea squamaria). Съцветието при този вид е едностранен грозд и цъфти през месеците март и май.

Разпространение на родопска горска майка

сух цвят на родопска горска майка

 

Расте на Балканския полуостров, като ареалът му включва България и Гърция. Намира се обикновено в букови гори, на малки популации около 10 индивида в група, покрай брега на ручейчета и реки, при покрита от тънък слой листа земна повърхност. Обича влага, канелени и кафяви горски почви.

Дървета, чиито корени предпочита да обитава са елша, смърч, леска, бук. У нас расте на надморска височина от 200 до 1650 метра.

 

 

 

Използваема част на родопска горска майка

люспеста горска майка

 

 

Като защитено от Закона за биологичното разнообразие и забранено за бране с цел хербаризиране, растението не намира каквато и да било употреба - медицинско приложение или флорална декорация.

Родопската горска майка е описана от немски ботаник (H. Dingler) през 1877 година. Предполага се, че информация за растението ученият е събирал през 1876 година от Източни Родопи.

 

 

 

 

Снимков материал: К. Методиев

Източници на снимков материал: https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/lathraea/lathraea_rhodopaea/lathraea_rhodopaea.html

https://blog.elegantz.bg/

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0
https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/lathraea/lathraea_rhodopaea/lathraea_rhodopaea.html
http://www.burgasmuseums.bg/index.php?page=encdetail&id=101
https://atishka.weebly.com/105610861076108610871080.html
https://books.google.bg/books?id=mwLyCAAAQBAJ&pg=PA60&lpg=PA60&dq=Lathraea+rhodopaea&source=bl&ots=C2Uh1jcg8c&sig=ACfU3U18uu4EjQUgqxrpdRghoBKCyFPgdQ&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwj4ha6JhcXgAhUgwcQBHfbQCQIQ6AEwDXoECAAQAQ#v=onepage&q=Lathraea%20rhodopaea&f=false
https://species.wikimedia.org/wiki/Lathraea_rhodopaea
https://blog.elegantz.bg/

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория