Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Orobanchaceae (Воловодецови)

Сем. Orobanchaceae (Воловодецови)

Сем. Orobanchaceae (Воловодецови) - изображение

Семейство Orobanchaceae е твърде малобройно. Към него се числят само около 200 вида, които са разпределени в 13 рода. Мнозинството от видовете (около 90%) са разпространени извън тропичните области на Северното полукълбо - Азия, Европа, северните части на Африка и Северна Америка. В нашата страна семейството е представено само с около 25 вида от род Orobanche.

Всички представители на семейство Orobanchaceae са едногодишни или многогодишни тревисти растения и живеят като паразити по корените на най-различни видове дървета, храсти и треви. Те нямат истински корени, стъблата им са дебели, месести, а листата са видоизменени в люспи, което им придава твърде своеобразен външен вид.

Цветовете най-често са събрани във връхни класовидни или щитовидни съцветия и са разположени в пазвите на прицветниците, които обикновено малко се отличават от стъбловите люсповидни листа. Те са двуполови, с двоен околоцветник. Чашката е със сраснали чешелистчета, звънчевидна, с 4 до 5 зъбци или е разделена до основата на два цели и двузъби дяла. Венчето е двустранно симетрично, тръбесто, фуниевидно или звънчевидно, плитко 5-делно. Тичинките са обикновено само 4 и са прикрепени около средата на венечната тръбица.

Плодникът е един, с горен едногнезден яйчник. Плодът на мнозинството воловодецови растения е кутийка, която се разпуква на два или три дяла. В тях се развиват многобройни съвсем дребни семена, които се разнасят от вятъра и дъждовните капки. По-голямата част от представителите на семейството нападат дивите растения. Някои от тях обаче поразяват и културни растения, като са се приспособили към техния начин на живот.

0.0, 0 гласа

РАСТЕНИЯ ОТ Сем. Orobanchaceae (Воловодецови)

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория