Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Очиболец

Очиболец

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Очиболец - изображение

Очиболец (Potentilla tormentilla, Potentilla erecta) е многогодишно тревисто растение. Класифицира се към семейство Розоцветни (Rosaceae). Бихте могли да срещнете очиболеца и под други имена като: планински очиболец, пачи очиболец, бутурак и гъши очиболец. Вътрешно, билката основно се използва при остра диария, а външно при леко възпаление в устата и гърлото.

Устройство на очиболец

очиболец лечебенPotentilla erecta е ниско, образуващо туфа растение с тънки, с изпавен и полегат растеж стъбла, с височина 10-30 сантиметра. Покрити са с власинки. Листата са стълбовидни с къси дръжки и приосновни с дълги дръжки, триделни и едро назъбени с големи прилистници. Цветовете на очиболеца са с големина от 7-11 милиметра в диаметър, разположени по единично в пазвите на листата закрепени на дълги дръжки. Всяко листенце е с дължина между 3 и 6 мм. Има 20-25 тичинки. Обагрени са в жълто и имат двойна четирилистна чашка, четирилистно венчелишче и многобройни тичинки. Цъфти от май до август / септември месец. Кореновата система на това растение обикновено е къса и дебела, като външния цвят на корена е тъмнокафяв, а вътрешността червена. Образува от 2 до 8 сухи, ядливи плода. Представлява набръчкано сухо орехче изпълнено с много на брой семена.

Разпространение на очиболец

Той расте като диво растение предимно в Скандинавия, Европа и Западна Азия. Развива се най-вече върху кисели почви в голямо разнообразие от местообитания като планини, низини, ливади, пясъчни почви, каменисти участъци и дюни. В България се среща във всички наши планини.Potentilla erecta е почти повсеместна на британските острови, записана в почти 10-километрови квадратчета. Не е застрашена от изчезване. Много често се среща в тревни съобщества, блата, мучурища, включително край пътища и пасища.

Използваема част на очиболец

Използват се корените на растението, който трябва да бъдат извадени на пролет през март месец или есента през октомври месец.

Химичен състав на очиболец

В кореновата система се откриват хининова и елагова киселина до 35%, етерично масло, восък, гликозидите торментилин и торментол,30% кондензирани танини, тритерпени, кафеинова киселина, скорбяла и други.

Лечебни свойства и приложение на очиболец

Растението е особено използвано в билковата медицина като стягащо средство поради съдържанието на танин, което е необичайно високо за този тревист вид. Има изключително ниска токсичност, която е проучена от Сергей Шушунов и колективът му. Корените са основна съставка на горчив ликьор от Бавария и района на Шварцвалд, наречен Blutwurz.

Известно е, че екстрактът от корена на очиболеца намалява продължителността на диарията причинена от ротавирус и понижава количеството разтвор необходим за рехидратиране при деца. Необходими са допълнителни проучвания за това приложение на билката. Тинктура от Potentilla tormentilla може да се прилага като гаргара - полезно допълнение, заедно с употребата на масло от треска, при лечението на някои случаи на лихен планус (сърбящ обрив в устата). Необходими са допълнителни проучвания за самостоятелното използване само на горското прозорче. При хора с туберкулоза, приложението на билков екстракт, съдържащ очиболец, в съчетание със стандартно лечение, е показал, че е по-ефективен от самостоятелно стандартно лечение. Необходими са допълнителни проучвания само с очиболеца. В ранните проучвания е доказано, че екстрактът от него подобрява някои симптоми при хора с улцерозен колит (заболяване на дебелото черво). Необходими са проучвания с по-високо качество.

очиболецЗа вътрешно приложение: растението очиболец би могла да се използва за запичащо и кръвоспиращо средство. Тази билка би могла да се използва при вътрешни кръвоизливи, като туберкулозно кръвохрачене, стомашни язви, силна менструация. Бихме могли също да я приложим и при бяло течение, диария, захарна болест, диария и други.

За външно приложение: напукани устни, ръце и пети, растението очиболец бихме могли да използваме за гаргара при възпаление на устна кухина, жабурене при хлабави венци, за бани при пролапсус на дебелото черво и други.

При вътрешна употреба на очиболец се приготвя отвара от корените на растението както следва: 1 с.л нарязани корени се сваряват в 500 мл вода за 10 минути. Отварата се пие 3 пъти дневно по една винена чаша преди ядене. Тази отвара би могла да се ползва и за гаргара на устна кухина и външни промивки.

При външно приложение на очиболец за напукани устни, ръце и пети се прави маслен извлек както следва: един стрък цяла билка се поставя в 1л зехтин и престоява 20 дни. След този период извлекът е готов за употреба.

Коренът е дебел и не е подходящ да се използва за храна поради изключителната си горчивина и ниска калорична стойност. Може да се използва за боядисване на кожата в червено. Употребата му като червена боя се дължи на съдържанието на флоафен в него.

Форми на употреба на очеболец:

  • прахообразен или грубо нарязан корен, които основно се използват за приготвяне на чай;
  • сух екстракт в таблетки или капсули;
  • тинктура;
  • алкохолен екстракт.

Дозиране на очиболец

Възрастни (над 18 години) - информацията за самостоятелното дозиране и употреба на билката е малко. Приема се под формата на чай, екстракт (прах, течност, капсули), както и в комбинацията на други билки. Също така се прилага върху кожата и се използва като гаргара. За улцерозен колит, през устата са приемани капсули (съдържащи 200 милиграма екстракт) в дневни дози от 1200 милиграма (три пъти по 400 милиграма), 1800 милиграма (три пъти по 600 милиграма), 2400 милиграма (три пъти по 800 милиграма) и 3000 милиграма (три пъти по 1000 милиграма) в продължение на три седмици.

Деца (под 18 години) - наличните данни за употребата на очиболец преди 18-годишна възраст са недостатъчни. При диария, причинена от ротавирус, три капки екстракт от корен са били давани през устата три пъти дневно до прекъсване на диарията или с продължителност до пет дни. Необходима е консултация с педиатър преди на дете да се даде очиболец.

корен на очиболецЗа да се определи ефективността на екстракт от корена от очеболец при лечението на ротавирусна диария при деца, е проведено проучване в детска болница за инфекциозни болести, Санкт Петербург, Русия. Обхванати 40 деца на възраст от 3 месеца до 7 години с диагноза ротавирусна инфекция. Биват създадени две групи деца - 20 деца, лекувани с екстракт от корен на очиболец и контролна група от 20 деца, които са получили плацебо медикамент. Всички пациенти са получили 3 капки екстракт от корена или плацебо, три пъти дневно до преустановяване на диарията или до максимум 5 дни. За оценка на диарията е използван обективен метод и физически преглед за оценка на степента на дехидратация при деца. Продължителността на диарията в групата за третиране с екстракт от билката е 3 дни, в сравнение с 5 дни в контролната група. В лечебната група 8 от 20 (40%) деца са без диария 48 часа след приемане в болницата, в сравнение с 1 от 20 (5%) в контролната група. Децата в лечебната група получават по-малки обеми парентерални течности, отколкото тези в контролната група. Прилагането на екстракт от корен в контролирани дози съкращава продължителността на ротавирусната диария и намалява изискването за рехидратиращи разтвори. Изглежда е ефективна мярка за лечение на ротавирусна диария при деца.

Внимание!

Понякога се проявяват алергични реакции и лек дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Ако проявявате алергия към билката или към друга, която е член на семейството, към което принадлежи очеболецът, не я използвайте. При поява на продължителна и повтаряща се диария и/или кръв в изпражненията, трябва да се потърси консултация с лекар. Поглъщането на билката може да забави абсорбцията на едновременно приеманите с нея медикаменти. Поради това приемайте я най-малко 1 час преди или след приема на други лекарства.

Странични ефекти от употребата на очеболец

Когато билката се изпозлва по предписание се счита, че е безопасна за употреба. Наблюдава се само лека болка в корема. Може да понижи нивата на кръвната захар. Поради това се препоръчва внимателна употреба от хора с диабет или хипогликемия, както и при хора, приемащи наркотици, билки или добавки, които повлияват кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да се налага да бъдат наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Могат да са необходими корекции на приеманото лекарство.

Може да повлияе кървенето при пациенти с нарушения на кръвосъсирването или такива, които приемат лекарства, които могат да повлияят кървенето. Може да са необходими корекции на дозата им.

Предпазливо използвайте билката по време на бременност и кърмене, поради липсата на достатъчно данни относно безопасността й на употреба при тези две състояния. Понастоящем липсват висококачествени научни данни за употребата й по време на бременност или лактация.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Potentilla_erecta
http://www.naturesfoodpatch.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=a5pjlp3me3s92n5800akhlbd34ws3rl1&DocID=bottomline-tormentil
http://www.arzneipflanzenlexikon.info/blutwurz.php
https://www.researchgate.net/publication/10617343_Effect_of_oral_administration_of_tormentil_root_extract_Potentilla_tormentilla_on_rotavirus_diarrhea_in_children_a_randomized_double_blind_controlled_trial
https://www.gettyimages.com/photos/potentilla-tormentilla?sort=mostpopular&mediatype=photography&phrase=potentilla%20tormentilla

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съвети