Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Бамбук

Бамбук

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Бамбук - изображение

Бамбук (Bambusa aspera) e многогодишно вечнозелено бързорастящо растение, което е част от семейство Житни (Poaceae, Gramineae). Този род включва над 700 вида, които значително се различават по своите размери.

Устройство на бамбук

бамбукВисочината на бамбука достига до 40 метра. Бамбукът е бързорастящо растение, височината му може да се увеличи с около 10 сантиметра за един ден. Повечето видове притежават кухи и възлести стволове. Листата са тесни и линейни. Дълги са са с дължина около 10 сантиметра.

 

 

цвят на бамбукБамбукът е монокарпно растение, това означава, че цъфти непредсказуемо само веднъж в живота си и след прецъфтяване загива.

Цъфтежът е рядко явление - някои видове цъфтят на 30-32 години, други - на 60, дори на 100-годишна възраст. Цветовете също са различни - малки, скрити в пазвите на листата и почти незабележими или събрани в едри метличести съцветия.

Разпространение на бамбук

Произхожда от Източна и Южна Азия. Характерно за него е, че вирее при много висока влажност на въздуха.

Химичен състав на бамбук

Направени са много изследвания, с цел проучване химичния състав на бамбука. Установено е, че съдържанието му представлява - 90% вода, 3,9% протеини, 0,5 мазнини, 11% минерали и 5,7% въглехидрати на 100 грама ядлива част. Бамбукът е богат също на калций, калий, фосфор, желязо, тиамин, витамин С, рибофлавин, ниацин и силикати, на които се дължи неговата здравина. За учените, обаче, е трудно да определеят кои са главните активни съставки на бамбуковото растение. Някой научни изследвания отбелязват, че в бамбука се сдържат необичайно високи нива на ацетилхолин, който представлява невромедиатор при животните и хората. Други вещества са флавоноидите – витексин и ориентан.

Използваема част на бамбук

С разнообразни цели се употребяват всички части на растението.

Лечебни свойства и приложение на бамбук

бамбукБамбуковите растения играят важна роля в традиционната азиатска медицина, особено в Китай и Япония. Биомедицинските проучвания за ефектите, които са от полза за здравето, както и за токсичността на различните части и видове бамбук, са извършени в световен мащаб от 60-те години на ХХ век. Документиран е широк спектър от защитни ефекти на бамбуковите продукти - защита от оксидативен стрес, възпаление, липотоксичност, рак и сърдечно-съдово заболяване. Доказано е, че бамбук може да повлияе благоприятно върху мъжката и женската репродуктивна функция, метаболизма на тиреоидните хормони и чернодробните ксенобиотиктрансформационни ензими.

Младите бамбукови филизи, листата и стъблата са основен хранителен източник животински видове като гигантската панда в Китай, червената панда в Непал и бамбуковите лемури в Мадагаскар. Африканските планински горили също използват бамбука за храна.
Освен хранителен източник, растението представлява дом за бамбуковия молец и някой видове гъсеници, които не само обитават пулпата, но и се изхранват с нея.
Място на бамбук в китайската медицина

Традиционната китайска медицина различава два вида бамбукови листа. Единият вид са горчиви и се наричат „цу“, а другите са сладки и се отбелязват като „йе“. Според китайските лечители те навлизат в меридианите на сърцето, черния и белия дроб. Бамбуковото растение се използва за лечение главно на фебрилни състояния. Сухите листа от бамбук се употребяват за стимулиране на диурезата, като по този начин организмът се пречиства от токсини. Според д-р С. Дхармананда в Япония листата от черен бамбук (Phyllostachys nigra) се използват за лечение на топлинна екзема. Младите издънки и смолата (течна или изсушена) също притежават лечебна стойност и имат различни приложения. Като цяло бамбукът е смятан за растение с охлаждащо, успокояващо и отхрачващо действие. Листата, които най-често се използват в китайската билкова медицина, се събират от вида, Lophatherum gracile - бамбуковата трева, една от най-малките растения в рода.

Бамбук в Аюрведа и тибетската медицина

Бамбукът се използва заради неговите тонизиращи, антиспазмолитични и стягащи свойства. Те се дължат на съдържанието на вещество, което в Тибет наричат „Tibasheer”. Всъщност това е силициев диоксид. В Аюрведа бамбуковият екстракт се употребява като лекарство при туберкулоза, болки в гърлото и възпаление на синусните пътища. Лекарството представлява прах, чиято основна съставка е изсушен и стрит бамбук в комбинация с малки количества кардамон, канела и захар.

Любопитно за бамбук:
бамбукВ различни държави бамбуковото растение символизира приятелство и дълголетие, което най-вероятно е свързано със здравината и дългата продължителност на живот на този растителен вид.
Някой азиатски култури, особено тези населяващи Андаманските острови, вярват, че човечеството води началото си от бамбуков ствол.
Научни и исторически изследвания сочат, че бамбукът се е развил само преди 30 до 40 милиона години, след смъртта на динозаврите.
Бамбукът осигурява производството на повече от 35% кислород в сравнение с дърветата.Това дава на растението потенциална решаваща роля за стабилизирането на атмосферните условия на нашата планета.

Лечебни свойства на бамбук:

  • имуностимулиращо - витамините и минералите, съдържащи се в бамбуковите пръчки стимулират имунната защита на организма;
  • антиоксидантно - свободните радикали в организма възникват в резултат на различни метаболитни процеси в организма и водят до увреждане на важни биомолекули като ДНК, липиди и протеини. Антиоксидантите представляват вещества, които са способни да реагират със свободните радикали по време на окислителните процеси, улавяйки и неутрализирайки ги. Екстрактът от бамбукови листа е смятан за много добър източник на естествени антиоксиданти и намира широко фармацевтично приложение в съвременната алтернативна медицина. Тези свойства се дължат на съдържанието на флавоноиди, С-гликозиди, включващи хомориентин, изовитексин, ориентан, витексин, кверцетин, лутеолин, рутин, кофеинова, кумаринова и хлорогенна киселина;
  • антибактериално - извършени са различни тестове относно антибактериалната активност на бамбука с приготвени предварително екстракти с помощта на диметилсулфоксид (DMSO) и диоксан. Установено е, че екстрактът, получен в 20% DMSO воден разтвор, показва слаба антибактериална активност, докато екстрактът, използван с 90% воден разтвор на диоксан, проявява силна антибактериална активност дори след 20 пъти разреждане;
  • подобрява апетита;
  • подобрява храносмилането;
  • кардиопротективно - ориентанът, които се извлича от листата на черен бамбук оказва вазодилатиращ (разшияващ съдовете) ефект чрез инхибирането на вътреклетъчното освобождаване на калций и освобождаването на извънклетъчния калциев поток. По този начин се улеснява и подобрява работата на сърдечния мускул;
  • балансира нивата на холестерола - научни изследвания доказват, че употребата на бамбуков екстракт намалява общият серумен холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL) и атерогенния индекс;
  • стимулира контракциите на гладката мускулатура - в миналото китайците са употребявали бамбука за улесняване на родовия процес, тъй като увеличава маточните контракции;
  • понижава кръвното налягане - това се дължи на съдържанието на калий;
  • противокашлично;
  • омекотяващо;
  • заздравяващо.

Заболявания и съсътояния, при които се прилага бамбук:

  • треска;
  • тревожност;
  • стрес;
  • затлъстяване;
  • диабет;
  • кашлица;
  • възпаления на дихателните пътища;
  • абсцеси;
  • дисурия.

Начин на приложение:

бамбук

  • средство за лечение в алтернативната медицина - бамбукът се предлага под различни форми - прах, чай и капсули;
  • в козметиката - влиза в състава на различни омекотяващи кремове, шампоани и маски за коса;
  • в ароматерапията - растението се използва за изработването на ароматни свещи, масла и ароматизатори, заради успокояващите му свойства и възможността за неутрализация на неприятните миризми;
  • в кулинарията - в азиатската традиционната кухня съществуват множество рецепти за приготвяне на ястия и напитки с бамбук;
  • като строителен материал - бамбукът има дълга история на употреба в Азия в производството на мебели и подови настилки. Използва се за направата на скелета, мостове и къщи. Бамбуковият материал, подобно на дървесината представлява композитен материал с високо съотношение на якост и тегло. В някой случаи той превъзхожда по издръжливост на натиск и опън дърво, тухли и бетон;


бамбук

  • материал за изработка на различни съдове, сувенири и музикални инструменти;
  • в текстилната промишленост - бамбуковият материал притежава свойството естествено да неутрализира неприятните миризми и да абсорбира влагата, което го прави предпочитан материал в текстилната промишленост;
  • за производството на специална хартия;
  • декоративно растение в градини, помещения и аквариуми.

Внимание!

Въпреки, че е смятан за безвреден и притежава голямо разнообразие от полезни свойства, бамбукът може да предизвика алергични реакции. Документирани са различни случаи на контактен дерматит, причинен от бамбук. Не се препоръчва вътрешната употреба на бамбук или негов екстракт от бременни жени, тъй като е възможно да се предизвикат преждевременни контракции на матката!

Още по темата:

3.4, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.researchgate.net/publication/258992690_Antioxidant_and_nutraceutical_potential_of_bamboo_an_overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26551795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659479/
http://www.itmonline.org/arts/bamboo.htm
https://www.home-remedies-for-you.com/herbs/bamboo-herb.html
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Bamboo-Shavings-Cid3239
https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-bamboo-shoots.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Bamboo
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-bamboos/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиСпортПсихологияИсторияЗаведенияНовиниСнимкиЛеченияСъставкиФизиологияХранене при...Е-тата в хранитеЛайфстайлИзследванияХрани и ястия