Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Астра

Астра

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Астра - изображение

Астра (Aster) представлява растение, което развива красиви цветове. В азиатските страни е символ на любовта, смирението, скромността, очарованието, крастотата и елегантността, но е с малко проучени и известни лечебни качества. Принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae, Compositae). За древните гърци е била символ на любовта и често се е използвала като амулет.

Устройство на астра

цветове астраРастението се развива подобно на храст, като има едно основно стъбло, от което тръгват няколко разклонения. Клонките и стъблата са оцветени в кафяво-зелено, като при някои представители се установява червеникав отенък. Често са покрити с меки, бели власинки. Листа са тъмно зелени, с нарязан листен ръб, продълговато-елипсовидна форма, разположени последователно на клоните, притежаващи къси дръжки. Някои представители имат два вида листа, освен споменатите и втори ланцетовидни и по-малки.

цвят астра

 

 

Съцветията представляват единични цветни глави, които имат розово, лилаво, лилаво-виолетово и бяло оцветяване. На едно растение се развиват множество на брой цвята.

 

 

 

вид астра

 

 

При астрата се наблюдава голямо разнообразие във форма, големина и устройство на цвета. Някои се състоят от много венчелистчета с елипсовидна форма, други са ресничести, а трети имат само два или три реда венче.

 

 

Разпространение на астра

Среща се предимно в Европа и Азия.

Използваема част на астра

С медицинска цел се употребяват корените, стъблата, листата и съцветията на растението. Използвана като лечебно растение е най-вече на азиатския континент.

Химичен състав на астра

Известни са около 15 вещества в астрата, две от които са сескитерпенови глюкозиди.

Лечебни свойства и приложение на астра

Лилаво-виолетовата астра е много ценено растение на Изток. В Япония, Китай и Корея се изпозлват листата, корените и цветовете на растението за лечение на заболявания на черния дроб и бъбреците, гангрена и абсцеси на белите дробове, туберкулоза, бронхити и трахеити. Листенца от цветове, сухи или пресни, в количество една супена лъжица, могат да се прибавят към плодови и зеленчукови салати.

лилава астраЦветове от лилава астра, според тибетската медицина, лекуват кръвоизливи след раждане. Приготвят се по следния начин - сухи или пресни се заливат с вода и мед. Полученият извлек се пие от родилката при започване на родилните болки. Това осигурява лесно и без усложнения раждане.

В Япония, листенцата от виолетово-лилавата астра са слагани в храната на съпрузите, като целта е била да се възбуди сексуалната им активност. Те са използвани и за направата на чай, вино, други напитки. В Корея листенца от виолетова астра се комбинирали със стръкове пелин и цветове на латинка, като от тях се е приготвяло специално питие.

Изключително много астрите се използват за интериорна декорация на дома и флорална декорация на градината.

Aster koraiensis

корейска астрацвят корейска астра
Вид астра - Aster koraiensis, е известна като лечебна билка в Източна Азия. Тя може да бъде намерена в умерените региони на Корея, в тревни площи, крайпътни и други области, с влажни почви. A. koraiensis е корейски ендемичен растителен вид, като за такава е обявена през 1909 година. В Корея, нейните млади листа се използват в приготвянето на храната. Те заедно с корените се употребяват като билки за лечение на диабет, астма и някои видове рак. Корените се използват за лечение на бактериална инфекция, астма, кашлица, асцит, рак на белия дроб. Листата и корените притежават антибактериални свойства.

Екстракт от Aster koraiensis намалява протеинурията и албуминурията при плъхове с диабет. Той може да бъде полезен в предотвратяване развитието на диабетна нефропатия.

4.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория