Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на храносмилателната система Хистология на слюнчените жлези

Хистология на слюнчените жлези

Хистология на слюнчените жлези - изображение

   По устройство слюнчените жлези са многоклетъчни, тубуло-ацинозни или сложни тубулозни жлези. Tе имат екскреторна функция. Отделянето на секрета става по мерокринен път. Различават се: серозни, муцинозни и смесени жлези.

   Жлезните секреторни клетки, намиращи се в крайните жлезни окончания са наредени в един слой, а в непосредствена близост с тях се разполагат епителни клетки.

   От жлезните ацини започват тубули с малки размери, които имат секреторна и проводна функция. Те се вливат в изводни каналчета, разположени в делчетата, като изводните каналчета се събират в по-големи и по този начин се образува главен изводен канал, благодарение на който секрета се излива в устната кухина.

   Серозните слюнчени жлези са с ацинозен строеж. Клетките са подредени в един ред, като по този начин се образуват двойни интерцелуларни каналчета.

   Муцинозните слюнчени жлези имат тубулоподобни жлезни ацини. Клетките им са високи, с пирамидна форма. Цитоплазмата им е светла на цвят и съдържа голямо количество секреторни вакуоли.

   Смесените слюнчени жлези имат ацини, съдържащи едновременно серозни и муцинозни жлезни клетки или серозни и муцинозни ацини.

   Подушната слюнчена жлеза е най-голямата и е обвита от съединителнотъканна капсула, която навътре разделя жлезата на делчета.

3.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория