Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на ендокринната система Хистологично устройство на надбъбречната жлеза

Хистологично устройство на надбъбречната жлеза

Хистологично устройство на надбъбречната жлеза - изображение

   Това е чифтен орган, съставен от две различни по приизход, структура и функция части:

   А) Кора - обвита е от съединителнотъканна капсула. Тази част може да се раздели на три зони:

   - zona glomerulosa - намира се под капсулата. Тази зона е бедна на липиди, ядрата на клетките са с плътен хроматин. Клетките са групирани в малки клъбца, от където идва и името й. В тази зона се произвеждат минералкортикоиди (алдостерон).

   - zona fasciculata - изградена е от дълги, радиално разположени повлекла от адренокортикоцити. Клетките са големи. Цитоплазмате е богата на липиди. Холестероловите естери, намиращи се тук са прекусори за произвеждането на стероидните хормони (хидрокортизон).

   - zona reticularis - това е най-вътрешният слой на кората. Тук клетките са с разнообразна форма и големина. Повечето от тях са с базофилна цитоплазма и малко количество липиди.

   Б) Сърцевина - бива заобиколена от коровата част. Отделене е от нея с тънък слой от хлабава съединителна тъкан. Сърцевината на надбъбрека е изградена от видоизменени симпатикови неврони, разположени около богата капилярна мрежа. Нервно-ендокринните клетки са с окръглена форма, голямо ядро и базофилна цитоплазма. Те се разполагат около по-големите капиляри. В сърцевината на надбъбрека има значителна концентрация на хромафинни клетки.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология