Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Обща ембриология Зародишев диск (формиране)

Зародишев диск (формиране) (gastrulatio)

Зародишев диск (формиране) (gastrulatio) - изображение
   През 8-ми ден след оплождането, клетките, които изграждат ембриобласта формират двуслоен зародишев диск. Горният му слой се нарича епибласт, а долният - хипобласт. Тези два слоя формират плосък диск.

   Клетките на епибласта се делят и дават началото на амниално мехурче.

   Клетките на хипобласта пролиферират и образуват първичното жълтъчно мехурче. Дисталната част на това мехурче се прищъпва и отделя. От проксималната му част се образува вторичното жълтъчномехурче.

   През 12 ден се формират клетките на екстраембрионалната мезодерма. В нея се образува екстраембрионален целом или хорионна кухина.

   В началото на третата седмица от двуслоен зародишев диск се формира - трислоен. Този процес се нарича гаструлация и началото му е свързано с формирането на примитивна рязка. Трите слоя се образуват от пролиферация на клетките на епибласта.

   В предния край на примитивната рязка се образува натрупване на клетки (примитивен възел).

   Пролифериращите клетки на епибласта, намиращи се в пространството между него и хипобласта образуват ембрионалната ендодерма.

   Пролифериращите клетки на епибласта навлизат между епибласта и ендодермата, като по този начин се образува мезодермата. Останалите клетки, принадлежащи на епибласта, след формирането на ендодермата и мезодермата, представляват ектодермата.

   По времето на трислойния зародишев диск се формират осите на тялото на ембриона.


2.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория