Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Обща хистология Епителна тъкан Еднослоен покривен епител

Еднослоен покривен епител

Еднослоен покривен епител - изображение

   Характерно за еднослойните епители е, че клетките им са подредени в един слой върху базалната мембрана.
   Еднослоен плосък епител се намира в кръвоносните съдове, алвеолите на белите дробове, гломерулите на бъбреците и капсулата на Бауман. Характерно за клетките е, че те са с полигонална форма и са плоски. Тези клетки изпълняват метаболитни функции, свързани с обмяната на О2 и СО2 през стената на алвеолите, аминокиселини - през ендотелните клетки на съдовете и други. Освен споменатите до тук функции еднослойия епител има и бариерни функции.


   Еднореден кубичен епител - клетките му са кубични, като ядрото е разположено по долната част на клетката. Този вид епител се среща при яйчника, пигментния епител на ретината и други.


   Едноредният призматичен епител бива:
   - Покривен -този вид епител изгражда предимно отводящите канали на екзокринните жлези.
   - Резорбционен - в състава му има три вида клетки: резорбционни, секреторни и заместителни. Този вид епител се среща по чревните въси.
   - Секреторен - среща се в стомаха.
   - Ресничест - изграден е от високи клетки, които се срещат при матката, маточната тръба, централния канал на гръбначния мозък и други.
   - Сетивен - този вид изгражда вкусовите луковици, намиращи се в езика и мекото небце, равновесната част на вътрешното ухо и други.
   - Привидномногослоен - неговите клетки са с цилиндрична форма и са вклинени една в друга, като ядрото им е разположено в широката част. Ядрата на отделните клетки са разположени на различни нива, което създава впечатление за многоредност. Този вид епител се среща в носната кухина, гръкляна, тахеята и бронхите и е съставен от пет вида клетки: чашковидни, четковидни, малки зърнести, ресничести и базални-стволови клетки.

3.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория