Хранителните вещества, без фенилаланин (Nutrients without phenylalanine) | ATC V06CA
Nutrients without phenylalanine | V06CA
Фенилаланинът е аминокиселина, която се среща при повечето протеини и в изкуствения подсладител аспартам. Клинични проучвания са показали, че аспартамът не представлява алерген. Въпреки това, някои хора могат да нямат способността за ефективно метаболизиране на фенилаланин, поради наличие на генетично заболяване, наречено фенилкетонурия. Високи нива на фенилаланин могат да причинят увреждане на мозъка. При установяване наличие на фенилкетонурия е необходимо преминаване към консумация на хранителните вещества, без фенилаланин. Това се прави с цел избягване на уврежданията и усложненията, които съпровождат високите нива на фенилаланин в организма.
Коментари към Хранителните вещества, без фенилаланин (Nutrients without phenylalanine) | ATC V06CA