Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА ПРЕПАРАТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪРЛО ПРЕПАРАТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪРЛО други препарати за лечение на гърло ибупрофен (R02AX02)

ибупрофен (ibuprofen) | ATC R02AX02

ibuprofen | R02AX02

ибупрофен (ibuprofen) | ATC R02AX02

Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително лекарствено средство (НСПВС), което се характеризира с аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Показания: използва се за локално симптоматично лечение при възпалено и болезнено гърло.

Противопоказания: свръхчувствителност към ибупрофен, ацетилсалицилова киселина или други НСПВС, както и асоциирана с тях повишена реактивност на дихателните пътища (астма, бронхоспазъм, ринит или уртикария); пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника; напреднала сърдечна, чернодробна и бъбречна недостатъчност; диагностицирани стомашн-чревни перфорации или кръвоизливи, тежък колит, хеморагии или увреждания на хемопоетични органи, свързани с приема на НСПВС; последен триместър на бременността, деца под 12-годишна възраст.

Лекарствени взаимодействия: ацетилсалицилова киселина, COX-2 (селективни инхибитори на циклооксигеназа-2) и други НСПВС; варфарин, аценокумарол; селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI); ACE инхибитори, сартани и диуретици (фуроземид), използвани за лечение на артериална хипертония; алкохол, сърдечни гликозиди, циклоспорин, кортикостероиди, литий, метотрексат, мифепристон, хинолонови антибиотици, такролимус, зидовудин.

Нежелани лекарствени реакции: алергични реакции и анафилаксия, сърбеж, кожни обриви, пурпура, ангиоедем, булозни дерматози; нарушение на кръвотворенето; световъртеж, главоболие, парастезия; повишаване на кръвното налягане, сърдечна недостатъчност, оток; дразнене в гърлото, дискомфорт, парене и сухота в устата, диария, язви в устата, гадене, болка в стомаха, стомашно-чревна язва, перфорация, кървене от храносмилателния тракт; нарушение функцията на черния дроб и бъбреците, безсъние, удължено време на кървене.

Фармакодинамика: ибупрофен е нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт, с леко до умерено аналгетично и температуропонижаващо действие. Механизмът на обезболяващия и противовъзпалителния му ефект се дължи на инхибирането (потискане) на синтезата на простагландини, които са известни медиатори на възпалението. Аналгетичното действие на ибупрофен може да зависи и от инхибирането на липооксигеназата, която представлява ензим, отговорен за синтезата на левкотриените - медиатори на болковата реакция.

Дозов режим: по една таблетка за смучене на всеки 3 до 6 часа. Приемът на повече от 5 таблетки за денонощие е противопоказан. Не е подходящ за деца под 12 години.

Достъп до пациента: без рецепта.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ибупрофен

ибупрофен Е СВЪРЗАН КЪМ

Заболявания (МКБ)