Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ДЕРМАТОЛОГИЧНИ СРЕДСТВА АНТИ-АКНЕ ПРЕПАРАТИ (D10)

АНТИ-АКНЕ ПРЕПАРАТИ (ANTI-ACNE PREPARATIONS) | ATC D10

ANTI-ACNE PREPARATIONS | D10

АНТИ-АКНЕ ПРЕПАРАТИ (ANTI-ACNE PREPARATIONS) | ATC D10

Акнето представлява кожно заболяване, при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват черни точки, известни още като комедони. От тях в последствие може да се получи зачервяване и поява на пъпки с гнойни върхове. Това може да прерастне в тежък възпалителен процес, който да има трайни последствия за страдащия от акне.

Секретът, произвеждан от мастните жлези, изпълнява множество важни функции. Той спомага за запазване на еластичността на кожата, не позволява нейното прекомерно изсушаване, участва в терморегулацията, има бактерицидно действие и други. Но когато производството на този секрет е завишено, особено в зоните с повишена концентрация на мастни жлези, каквито има по лицето, гърба, раменете, се появява акне.

Дейността на мастните жлези се регулира от хормоналната и нервно-вегетативната системи в човешкия организъм. В пубертета, нивото на андрогени в организма нараства, а е известно, че те са пряко свързани с повишеното отделяне на секрет от мастните жлези. Естрогените от друга страна понижават тази секреция. Именно поради тази причина за лечение на акне широко се използват анти-андрогенни лекарствени препарати.

Нарушенията в производството на секрет от мастните жлези са известни под наименованието себорея. Причините за нейното възникване могат да бъдат много. Най-разпространени са хормонални нарушения, нарушения във функционирането на нервната система, нарушения в обмяната на веществата в организма. Кожата става податлива на инфекции, комедони, акне.

В зависимост от посоката на нарушението различаваме мазна и суха себорея. Мазната себорея се свързва с повишено отделяне на секрет, а сухата себорея - с намалено. В първия случай кожата и косата се омазняват прекомерно, а във втория се поява зачервяване и лющене на кожата.

Лечението на двата вида себорея е различно, тъй като при мазната себорея то се свежда до опит да се намали производството на мастна секреция, докато при сухата себорея често се налага допълнително омазняване на кожата за поддържане на нейната еластичност и красота. Във всички случаи лечението на себореята трябва да започне с посещение при дерматолог. Никога не предприемайте самолечение, защото устанавяването на причината за себореята е един от най-важните фактори за нейното успешно лечение.

Препаратите против акне включват : бензоил пероксид, антибиотици, хормони, локални и орални ретиноиди, противовъзпалителни средства, ибупрофен, манделова киселина и други.

3.4, 8 гласа

ATC ПОДГРУПИ

D10 АНТИ-АКНЕ ПРЕПАРАТИ ANTI-ACNE PREPARATIONS

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА АНТИ-АКНЕ ПРЕПАРАТИ (ANTI-ACNE PREPARATIONS) | ATC D10 (D10)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ АНТИ-АКНЕ ПРЕПАРАТИ