Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ДЕРМАТОЛОГИЧНИ СРЕДСТВА АНТИБИОТИЦИ И ХИМИОТЕРАПЕВТИЦИ ЗА ДЕРМАТОЛОГИЧНА УПОТРЕБА ХИМИОТЕРАПЕВТИЦИ ЗА ЛОКАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ Противовирусни средства (D06BB)

Противовирусни средства (Antivirals) | ATC D06BB

Antivirals | D06BB

Противовирусни средства (Antivirals) | ATC D06BB

Противовирусните средства се използват за лечение на инфекции, причинени от различни вируси. Противовирусните медикаменти потискат развитието на микроорганизмите. Те са антимикробни средства, които включват антибиотици, анти паразитни и противогъбични средства. Вирусните частици използват клетката домакин, за да се възпроизвеждат и това затруднява работата на противовирусния препарат. Към противовирусните средства може да се развие резистентност.

В България антивирусните лекарства не се използват достатъчно много като самостоятелна терапия за лечение на грипни заболявания.

Една от основните причини за това е, че пациентите не се обръщат към личния си лекар. Те най-често прибягват до самолечение и това обяснява високия процент на търсене и предлагане на симптоматични препарати. 36% от болните от вирусни заболявания търсят симптоматични препарати, а само 4% антивирусни.

3.5, 8 гласа

ATC ПОДГРУПИ

D06BB Противовирусни средства Antivirals

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА Противовирусни средства (Antivirals) | ATC D06BB (D06BB)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ Противовирусни средства