Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ПОНИЖАВАЩИ КРЪВНАТА ЗАХАР ЛЕКАРСТВА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИНСУЛИНИ Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (A10BK)

Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (Sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2) inhibitors) | ATC A10BK

Sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2) inhibitors | A10BK

Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (Sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2) inhibitors) | ATC A10BK

Натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (SGLT2) е член на група от натриево-зависими глюкозни транспортни протеини. SGLT2 е основният ко-транспорет, участващ в реабсорбцията на глюкозата в бъбреците.

Инхибиторите на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (SGLT2) се наричат още глифозини. Те се използват за лечение на диабет тип 2, тъй като водят до намаляване нивата на кръвната глюкоза. Терапията с глифлозини подобряват гликемичния контрол, води до намаляване на телесното тегло и понижаване на систолното и диастолното кръвно налягане.

Лечението с инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 като канаглифлозин, дапаглифлозин и емпаглифлозин могат да доведат до развитие на еуглемична кетоацидоза. Другите нежелани реакции на глифозини включват повишен риск от генитални инфекции, като кандидозен вулвовагинит (при жени) и баланопостит (при мъже).

5.0, 1 глас

ATC ПОДГРУПИ

A10BK Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 Sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2) inhibitors

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (Sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2) inhibitors) | ATC A10BK (A10BK)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2