Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ПОНИЖАВАЩИ КРЪВНАТА ЗАХАР ЛЕКАРСТВА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИНСУЛИНИ Комбинация от перорални лекарства за понижаване на кръвната захар линаглиптин и емпаглифлозин (A10BD19)

линаглиптин и емпаглифлозин (linagliptin and empagliflozin) | ATC A10BD19

linagliptin and empagliflozin | A10BD19

линаглиптин и емпаглифлозин
(linagliptin and empagliflozin) | ATC A10BD19

Линаглиптин представлява лекарствен препарат, който спада към групата на инхибиторите на дипептидил пептидаза 4. Използва се за контрол на кръвната захар при пациенти, болни от захарен диабет тип 2. Емпаглифлозин представлява противдиабетно лекарствено средство, което се използва за лечение на захарен диабет тип 2 при възрастни и спомага за контрола нивото на кръвната захар.

Линаглиптин и емпаглифлозин се използват в комбинация за лечение на захарен диабет тип 2.

Механизъм на действие: линаглиптин блокира разграждането на инкретин хормоните в организма и спомага за понижаване нивата на кръвната захар. Емпаглифлозин блокира протеин в бъбреците, наречен натриево-глюкозен транспортер 2 (SGLT2). SGLT2  представлява протеин, който абсорбира глюкозата от урината обратно в кръвния поток.

Нежелани лекарствени реакции: треперене, изпотяване, тревожност, замъглено зрение, пребледняване, обърканост, реакции на свръхчувствителност, задух, възпаление на горни дихателни пътища, кашлица, повишени нива на амилаза в кръвта, мускулни болки.

Противопоказания: употребата на препарата е противопоказана при свръхчувствителност към линаглиптин или емпаглифлозин.

Дозов режим: линаглиптин се прилага перорално в дози за възрастни от 5 мг веднъж дневно. Емпаглифлозин се прилага в дози от 10-25 мг веднъж дневно.

Достъп до пациента: отпуска се с рецепта.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ линаглиптин и емпаглифлозин