Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ПОНИЖАВАЩИ КРЪВНАТА ЗАХАР ЛЕКАРСТВА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИНСУЛИНИ Комбинация от перорални лекарства за понижаване на кръвната захар метформин и репаглинид (A10BD14)

метформин и репаглинид (metformin and repaglinide) | ATC A10BD14

metformin and repaglinide | A10BD14

метформин и репаглинид
(metformin and repaglinide) | ATC A10BD14

Метформин представлява лекарствен препарат, който принадлежи към групата на бигванидите. Репаглинид е лекарствен препарат, който принадлежи към медикаментите, които се използват за лечение на захарна болест.

Метформин и репаглинид се използват в комбинация за лечение на захарен диабет тип 2, особено от болни с наднормено тегло.

Механизъм на действие: метформин е бигванид и притежава антихипергликемичен ефект. Репаглинид намалява нивото на кръвната захар в организма като стимулира инсулиновата секреция.

Противопоказания: приемът на метформин и репаглинид в комбинация е противопоказан при свръхчувствителност към метформин, диабетна кетоацидоза, диабетна прекома, бъбречна недостатъчност или нарушена бъбречна функция, дехидратация, шок, чернодробна недостатъчност, захарен диабет тип 1, диабетна кетоацидоза, бременност и кърмене, деца под 12 годишна възраст.

Нежелани лекарствени реакции: гадене, повръщане, диария, абдоминална болка, загуба на апетит, кожни реакции като еритема, уртикария, лактатна ацидоза, чернодробни нарушения, хипогликемия, алергия, нарушение на зрението, повишаване на чернодробните ензими, световъртеж, тремор, изпотяване, главоболие, загуба на съзнание.

Дозов режим: медикаментът може да се приема самостоятелно или в комбинация с други медикаментозни средства или инсулин. Обичайната нормална доза на метформин е 500 мг приема 2-3 пъти дневно приемана по време или след хранене. Максималната дневна доза е 3 грама. Дозировката на репаглинид трябва да бъде определена от лекар в зависимост от нуждите на пациента. Максималната препоръчителна единична доза е 4 мг.

Достъп до пациента: отпуска се с рецепта.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ метформин и репаглинид