Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ИНСУЛИНИ И АНАЛОЗИ Инсулини и аналози за инжектиране, дългодействащи препарати инсулин деглудек и лираглутид (A10AE56)

инсулин деглудек и лираглутид (insulin degludec and liraglutide) | ATC A10AE56

insulin degludec and liraglutide | A10AE56

инсулин деглудек и лираглутид (insulin degludec and liraglutide) | ATC A10AE56

Инсулин деглудек представлява лекарствен препарат, който се използва за лечение на захарен диабет тип 1 и 2 при възрастни и деца от 1 до 18 години.

Лираглутид е лекарствен препарат, който се използва за лечение на захарен диабет.

Механизъм на действие: инсулин деглудек е заместител на инсулина, който в много голяма степен наподобява естествения инсулин, но за разлика от него се усвоява по-бавно и е необходим по-дълъг период от врем за достигане на ефект. Лираглутид има структура подобна на хормона, който участва в регулацията на апетита. При повишаването на нивото на този хормон, мозъкът приема, че стомахът е пълен и намалява усещането за глад. Така се намалява приема на храна.

Нежелани лекарствени реакции: най-честиият страничен ефект от приложение на инсулин деглудек е хипогликемията (ниски нива кръвна захар).

Противопоказния: употребата на инсулин деглудек в комбинация с лираглутид е противопоказана при наличие на свръхчувствителност към препарата, хипогликемия.

Дозов режим: инсулин деглудек и лираглутид се прилага в дози в зависимост състоянието на пациента.

Достъп до пациента: отпуса се с рецепта.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ инсулин деглудек и лираглутид