Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ АНТИЕМЕТИЦИ И ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ГАДЕНЕ АНТИЕМЕТИЦИ И ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ГАДЕНЕ антихистамини прометазин, комбинации (A04AB58)

прометазин, комбинации (promethazine, combinations) | ATC A04AB58

promethazine, combinations | A04AB58

прометазин, комбинации (promethazine, combinations) | ATC A04AB58

Прометазин представлява първо поколение Н1 рецепторен антагонист и се използва като антиалергично и противосърбежно средство. Прометазин, комбинации, се употребява при лечение на алергичен ринит, алергичен конюнктивит, хронична и остра уртикария, медикаментозни и хранителни алергии, алергични реакции при ухапвания от насекоми, както и при гадене и повръщане.

Фармакодинамика: прометазинът е фенотиазинов дериват, който се различава по своята структура от фенотиазините с антипсихотично действие по мястото на разклонение на веригата и липсата на субституция в молекулния пръстен.

Нежелани лекарствени реакции: сънливост, сомнолентност, дезориентация, тортиколис, еуфория, нервност, тремор, конвулсии, хистерия, хипотония, хипертония, тахикардия, брадикардия, слабост, дерматит, фоточувствителност, уртикария, левкопения, тромбоцитопения, астматични пристъпи, затруднено носово дишане, потискане на дишането, сухота в устата, гадене, повръщане.

Лекарствени взаимодействия: прометазин, комбинации, може да удължи действието на други ЦНС депресанти, като алкохол, барбитурати, наркотици, аналгетици, анестетици. Да не се прилага в комбинация с епинефрин, антихолинергични средства, МАО-инхибитори.

Противопоказания: употребата на препарата е противопоказана при наличие на свръхчувствителност към прометазин.

Дозов режим: прилага се перорално под формата на таблетки от 25 мг 1 път дневно.

Достъп до пациента: отпуска се с рецепта.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ прометазин, комбинации