Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ АНТИЕМЕТИЦИ И ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ГАДЕНЕ АНТИЕМЕТИЦИ И ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ГАДЕНЕ антихистамини (A04AB)

антихистамини (antihistamines) | ATC A04AB

antihistamines | A04AB

антихистамини (antihistamines) | ATC A04AB

Антихистамините са група лекарствени препарати, които въздействат върху хистаминовите рецептори в тялото. Антихистамините са разделени на подкласове, според хистаминовите рецептори, на които въздействат - двата големи класа антихистамини са Н1- антихистамини и Н2-антихистамини. Антихистамините, които въздействат на хистаминовите Н1-рецептори се използват за лечение на алергични реакции в носа (напримр сърбеж, кихане, течение от носа) както и за лечение на безсъние. Anтихистамините, които въздействат хистаминовите Н2-рецептори се използват за лечение на киселинни заболявания на стомаха (гастрит, пептична язва и други).

Нежелани лекарствени реакции: основните странични ефекти от употребата на антихистмини са сухота в устата, замайване, гадене, повръщане, затруднено уриниране, замъглено виждане, объркване и други.

Противопоказания: употребата на антихистамини е противопоказана при наличие на алергия към някои от препаратите. Приемът на тези препарати трябва да става с повишено внимание при хипертрофия на простатата, високо кръвно налягане, нарушения на щитовидната жлеза, бъбречни или чернодробни заболявания, обструкция на пикочния мехур, глаукома.

0.0, 0 гласа

ATC ПОДГРУПИ

A04AB антихистамини antihistamines

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА антихистамини (antihistamines) | ATC A04AB (A04AB)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ антихистамини