Хранителна ацидоза
Хранителната ацидоза представлява повишаване на количеството на киселините в организма след нахранване. Това зависи от вида на приетата храна и наличието или липсата на достатъчно количество алкални молекули в организма. Състоянието може да бъде израз и на заболяване, при което е нарушен нормалният метаболизъм и освобождаване на организма от излишните вещества.
Хранителната ацидоза се наблюдава при бъбречна недостатъчност, глутамат декарбоксилазен дефицит, прием на голямо количество протеини и малко количество плодове и зеленчуци, диария, диети, заболявания на черния дроб, белодробни заболявания, вродени заболявания на обмяната и др.
Нормално хранителната ацидоза преминава след усвояване на приетата храна с помощта на активираните метаболитни процеси, а когато причината за нея е заболяване се коригира с помощта на лекарства и подходящи хранителни добавки.
Коментари към Хранителна ацидоза