Усещане за залепнала храна в гърлото
Усещане за залепнала храна в гърлото: това е усещане, при което човек има чувството, че има заседнала храна в гърлото.
Усещане за залепнала храна в гърлото може да се дължи на ангина, гастроезофагеален рефлукс, тумор на хранопровода, дивертикул на Ценкер, пръстен на Шатски (Schatzki ring), езофагеален спазъм, наличие на чуждо тяло, сухота в гърлото, синдром на Плъмър-Винсън (Plummer-Vinson syndrome) и други.
Дивертикулът на Ценкер (Zenker's diverticulum) известен още като фаринго-езофагеален дивертикул, представлява разширение на лигавицата на фаринкса над крикофарингеалния мускул (над горния сфинктер на хранопровода) в т.нар. триъгълник на Килиан. Това е фалшив дивертикул, който е резултат от херния на лигавицата и субмукозата на триъгълника на Килиан. Дивертикулът на Ценкер е кръстен на немският патолог Фридрих Алберт фон Ценкер през 1877 г. Това състояние е най-често срещаният дивертикул на хранопровода (в 70% от случаите), засягащ предимно мъже в напреднала възраст (около 50 годишна възраст). Състоянието причинява инвалидизираща дисфагия (затруднено гълтане), регургитация на несмляна храна часове след хранене, кашлица след хранене, халитоза, инфекция, усещане за залепнала храна в гърлото и извършване на движения за премахването й, необяснима загуба на тегло.
Коментари към Усещане за залепнала храна в гърлото