Умора след прием на мазна храна
Умора след прием на мазна храна: представлява чувство на изтощение, отпадналост след консумация на по-мазна храна.
Умората може да се дължи на тежка физическа работа, психично пренапрежение, недоспиване, депресия, дефицит на витамини и минерали в храната, анемия, настинка, отслабване на имунната система, обезводняване, цьолиакия, системен лупус еритематозус, множествена склероза, миастения гравис, спондилоартропатия, хемохроматоза, раково заболяване, злоупотреба с алкохол, наркотици, хранителни разстройства (анорексия, булимия), захарен диабет, хипотиреоидизъм, фибромиалгия, сърдечни заболявания, ХИВ/СПИН, инфекциозна мононуклеоза, левкемия, чернодробна недостатъчност, Лаймска болест, нарколепсия, синдром на Woringer, уремия, химио и лъчетерапия, треска, сепсис, белодробни заболявания, болест на Адисон (Addison's disease) и други.
Паджетоидната ретикулоза на Woringer-Kolopp (Pagetoid reticulosis) представлява рядка форма на Т-клетъчен кожен лимфом. Описано е през 1939 г. Заболяването се среща изключително рядко, като предимно засяга мъжете в средна възраст. Спада към групата на лимфопролиферативните заболявания. Характеризира се с единична рязко ограничена лезия с хиперкератоза или сквами, най-често по крайниците, увеличаване размерите на черния дроб, колики, главоболие, умора, бледост, гадене, повръщане след прием на храни, богати на мазнини.
Коментари към Умора след прием на мазна храна