Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Туморен растеж

Туморен растеж

Туморен растеж: неконтролируем растеж и разпространение на ракови клетки в различни тъкани и органи. Някои тумори могат да растат много агресивно и бързо, докато при други това се случва по-бавно и може да отнеме дълъг период от време.

Туморен растеж може да се наблюдава в различни тъкани и органи, като растежът може да бъде доброкачествен или злокачествен (рак). При злокачествен туморен растеж може да се наблюдават различни симптоми, свързани с рак, в зависимост от естеството и функцията на засегнатия орган или тъкан.

Симптоми, свързани с рак могат да настъпят при редица състояния и заболявания като отравяне с антимон, базалноклетъчен карцином с мехурчета и рядка коса, лимфом на Бъркит (Burkitt), синдром на дублиране на хромозома 15р, инфекция с човешки папиломен вирус, неврофиброматоза, множествена ендокринна неоплазия, сифилис, синдром на Турет (Tourette), ксеродерма пигментоза, експозиция на афлатоксин, азбестоза, билиарна цироза, болест на Ходжкин, Х-свързан лимфопролиферативен синдром и други.

0.0, 0 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (1)+

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА