Стомашно-чревни наранявания
Стомашно-чревни наранявания: представляват различни наранявания на стомашно-чревната лигавица, които нарушават нейната нормална функция.
Стомашно-чревните наранявания могат да бъдат резултат от попадане на чуждо тяло, химични изгаряния, стомашно-чревни паразитози, постоянен прием на пикантни, пържени, мазни храни, употреба на алкохол, някои медикаменти, язви по лигавицата, цьолиакия, болест на Крон, улцерозен колит, нарушено кръвоснабдяване на лигавицата, туморни разраствания, предозиране с цинк и други.
Предозиране с цинк (Zinc overdose). Цинкът е важен микроелемент, необходим за растенията, животните и микроорганизмите. Той играе важна роля при репликацията на ДНК. Най-голямо количество цинк в организма се намира в мозъка, мускулите, костите, бъбреците и черния дроб, като най-високи концентрации има в простатата и части от очите. Играе важна роля за растежа и развитието на човешкото тяло. Прекомерният прием на цинк може да доведе до стомашно-чревни проблеми, анемия, спадане на имунитета, световъртеж, повръщане, диария, болки и спазми в корема. Препоръчителната дневна доза е 8 мг/ден за жени и 11 мг/ден за мъже. Най-много цинк съдържат червените меса, особено телешко и агнешко, както и черният дроб. От растителните храни високо съдържание на цинк имат пшеницата и различните семена – сусам, мак, горчица. Цинкът се среща също в бобовите растения, ядките, бадемите, тиквените семки, слънчогледовите семки и касиса.
Коментари към Стомашно-чревни наранявания