Предразположеност към хипогликемия по време на глад
Предразположеността към хипогликемия по време на глад представлява понижаване на кръвната захар при гладуване или на гладно, преди нахранване. Нормалната кръвна захар при човек е от 3,6 до 6,1 mmol/l кръв. При понижаването й под долната граница се изпада в състояние на безсъзнание, което може да завърши със смърт на индивида. При повишаване се наблюдава хипергликемия, характерна за захарния диабет.
Предразположеността към хипогликемия по време на глад се наблюдава при болест на гликогеново натрупване тип IXb. Заболяването се развива в резултат на дефицит на ензима чернодробна фосфорилаза киназа. Поради това в организма се нарушава метаболизма на гликоген и той се отлага в черния дроб и мускулите.
Причини за изпадане в състояние на хипогликемия при гладуване могат да бъдат редица болести и състояния като алкохолизъм, ефект от диабетно лечение, хепатит, увреждане на надбъбреците, продължителен глад, неправилно и едностранчиво хранене, сепсис, инсулином - тумор на панкреаса, хормонални дефицити (недостиг на кортизол, растежен хормон, глюкагон, епинефрин).
Коментари към Предразположеност към хипогликемия по време на глад