Повишен риск от хранителни алергии
Повишен риск от хранителни алергии: предразположеност на организма за развитие на алергии към различни храни (зеленчуци, плодове, ядки, млечен протеин, яйца и други). Алергията е свръхчувствителност на лицето към неща от околната среда (полени, домашен прах, косми, храни).
Повишеният риск от хранителни алергии може да се дължи на: наследствени фактори (фамилна история), алергични реакции към други, освен хранителни агенти, възраст (бебета и малки деца), астма, синдром на Нетертън и други.
Синдром на Нетертън (Netherton syndrome) е тежка автозомно-рецесивна форма на ихтиоза. Синдромът се характеризира с хронично възпаление на кожата, пруритус (сърбеж), тежка дехидратация и забавен растеж. Други симптоми на заболяването са: зачервена лющеща се кожа, полициклични обриви по кожата на крайниците и тялото, вроговяване около обрива, коса наподобяваща "бамбук"(trichorrhexis invaginata), високи нива на имуноглобулин IgE, излишни аминокиселини в урината. Лицата засегнати от този синдром имат предразположеност към развитието на астма, атопична екзема и алергии.
Коментари към Повишен риск от хранителни алергии